Grelni kamni – so res nevarni?

Grelni kamni, grelne podloge, grelni kabli – verjetno eni izmed najbolj pogosto prodajahnih artiklov v svetu teraristike – poleg grelnih žarnic seveda. 

Najdete jih lahko v skoraj vseh trgovinah za hišne ljubljenčke pod različnimi blagovnimi znamkami v različnih velikostih in močeh. So skoraj najbolj priljubljena oblika vira toplote pri rejcih in v veliko opisih glede oskrbe živali so še vedno oglaševani kot najboljša vrsta ogrevanja. Tako za leopardje gekone, kraljeve pitone in ameriške gože.

Ampak.. je to res? So res tako odlične, kot se reklamirajo?

Po mnenju vodilnih strokovnjakov za ogrevanje in vzrejo plazilcev grelni kamni pravzaprav NISO najboljši način za ogrevanje plazilcev – tudi tistih, ki so bolj nočno aktivni.

Grelni kamni, grelne podloge in grelni kabli niso zelo združljivi  z bioaktivnimi terariji.

Podloge in kabli so običajno nameščeni pod terarij, da zagotavljajo toploto od spodaj. To je učinkovit način za ustvarjanje tople površine za gretje … dokler nimate več centimetrov zemlje ali drugih podlag na vrhu te grelne podloge. Tudi s sondo, ki je nameščena na vrhu podlage, obstaja velika verjetnost, da podloga preprosto ne bo zmogla proizvesti dovolj toplote, da bi prešla skozi vso podlago, da bi vaš plazilec imel koristi od tega. Rezultat? Vroča grelna podloga in hladen plazilec.

Poleg tega, če je vaš terarij zasajen z živimi rastlinami, lahko segreta zemlja potencialno poškoduje ali celo ubije korenine vaših rastlin! Rastline v terariju za plazilce je lahko dovolj težko vzdrževati pri življenju in uspevati – zakaj bi si to oteževali?

(Poleg tega lahko napor pri poskusu segrevanja skozi vso to podlago povzroči opekline na površini pod vašo grelno podlogo, ne glede na to, ali je lesena ali plastična. V skrajnih primerih lahko celo povzroči požar!)

Grelni kabli, kamni in podloge ne segrejejo zraka v terariju.

Zakaj je to problem? No, temperature zraka niso vse, kar je pomembno: pomembne so tudi temperature okolja. Če je temperatura zraka v ograjenem prostoru prenizka, obstaja večja verjetnost, da bo plazilec preživel preveč časa na grelni podlogi/površini za gretje, da bi ohranil želeno optimalno telesno temperaturo. Hladen zrak v kombinaciji s čezmernim sončenjem je eden najpogostejših načinov, kako se pri plazilcih pojavijo opekline.

Ni vsaka toplota enaka. Ker so plazilci ektotermični (kar pomeni, da so odvisni od zunanjih virov toplotne energije, ki ohranja njihova telesa topla), je zagotavljanje najvišje možne toplote še posebej pomembno za ohranjanje optimalnega zdravja plazilcev.

 

Torej.. so grelni kabli in podloge tako zelo slaba izbira?

Ni nujno (ob pravilni uporabi in z termostati – tako se prepeči pregrevanje. Grelna podloga in grelni kabli bodo greli ne glede na zunanjo temperaturo in lahko v terariju zagrejejo tudi na 50 stopinj brez uporabe termostata). Navsezadnje se že desetletja uporabljajo za uspešno zadrževanje in vzrejo plazilcev. Vendar pa je nedavni napredek v našem razumevanju medsebojnega delovanja med fiziologijo plazilcev, infrardečim sevanjem in zasnovo terarija jasno pokazal, da je čas, da te tri vrste grelnih elementov kot primarni vir toplote stopijo korak nazaj.

Kaj pa grelni kamni?

Grelni kamni so zasnovani tako, da pretvorijo električno energijo v toploto, ki seva s površine kamna. Ta toplota je šibka, neučinkovita in ne more prodreti mimo kože plazilca. To pomeni, da ko plazilec leži na toplotni skali, se toplota zbira v živalski koži in krvni obtok mora to toploto dostaviti preostalemu delu plazilčevega telesa, preden se območje v stiku z vročo skalo začne pregrevati. .

Tu je težava: pri plazilcih telesna temperatura narekuje hitrost presnove. Ko imajo visoko telesno temperaturo, jim srce hitro bije. Ko imajo nizko telesno temperaturo, jim srce bije počasi. Torej, če je zrak prehladen in je presnova plazilca počasna, to pomeni, da tudi njegova kri počasi kroži. Ker grelni kamni segrejejo samo trebuh plazilca in ne celotnega telesa (termoreceptorji, ki plazilcu pomagajo zaznati telesno temperaturo, se nahajajo predvsem v hrbtenici), izpostavljenost toploti, ki jo proizvaja grelni kamen, ne poveča njegove presnove dovolj hitro. Tako kri ne more dovolj hitro odnesti toplote iz plazilčevega trebuha, zaradi česar se na tem področju kopiči vedno več toplote, dokler na koncu meso ne začne “goreti”

2 tedna stara opeklina kraljevega pitona,  © nocturne_reptiles, 2019

Zakaj plazilci ne morejo čutiti, da jih opeče vročina?

Plazilci zaznavajo temperaturo drugače kot ljudje. Čeprav so sposobni zaznati in se odzvati na nenadne spremembe temperature, kot je dotik zelo vročega ali hladnega predmeta, niso zelo dobri pri zaznavanju, da postaja površina, na katero ležijo, počasi vedno bolj vroča. Tudi ko njihovo lastno meso začne goreti od vročine, če mu možgani plazilca še vedno sporočajo, da njegovo telo še ni doseglo prave temperature, je malo verjetno, da se bo plazilec, čeprav boli, odstranil iz kamna.

Plazilci so se razvili tako, da prejemajo toploto od zgoraj ali pa jo zbirajo s površine, ki se postopoma ohlaja pod njimi. Njihova telesa niso opremljena za zbiranje toplote s sedenjem na majhni, stalno vroči površini, medtem ko je zrak okoli njih relativno hladen.

Ali obstaja kakšen način, da bi toplotne kamne naredili varne za uporabo?

Na kratko, ne.

Ali je ploščat kamen, ki ga postavite pod halogensko žarnico, varen? Ja.

Ali je velika grelna podloga povezana s termostatom in nameščena nad ob strani terarija varna? Ja.

 

Kaj torej izbrati?

Grelni kabli in grelne podloge so varne za uporabo, če so uporabljene v kombinaciji s termostatom. Dekorativni grelni kamni niso varni, saj imajo tudi še vedno napake in pride do defekta – kamen se v nedogled greje, žival se opeče, lahko pa še pride tudi do samovžiga.

Če potrebujete dodatne vire toplote brez vidne svetlobe, je trenutno na trgu skoraj najboljša opcija Arcadia Deep Heat Projector. Lahko pa seveda uporabljate tudi keramične grelne žarnice.

 

Če pa niste najbolj prepričani, kaj bi najbolje bilo za vašo žival in vas, pa nam seveda lahko pišete in skupaj bomo našli najboljšo rešitev. 🙂

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 4.7.2024

  • Slovenska Bistrica – OMW (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 10.15 ure)
  • Tepanje – OMW (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 10.40 ure)
  • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 11.15 ure)
  • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 11.40 ure)
  • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 12.30 ure)
  • Vodice – MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 13.40 ure)
  • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14.20 ure)
  • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15.30 ure)

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri