Oskrba čričkov

Oskrba čričkov

Črički (Acheta Domesticus) so žuželke, ki so v daljnem sorodstvu s kobilicami. Naseljujejo skoraj cel svet. Čričke lahko pri nas najdete v petih različnih velikostih – primerne tako za mladiče, kakor odrasle živali. So dober vir proteina in jih zelo enostavno “gut – loadamo” oziroma obogatimo njihovo osnovno prehrambeno vrednost s kalcijem in drugimi pomembnimi vitamini in minerali, ki so pomembni za vašega ljubljenčka.

Najpogostejša stvar, ki oskrbnike žužkojedih živali moti pri čričkih je njihovo oglašanje. Oglašajo se samo moški (odrasli) črički. Oglašajo se z drgnjenjem zgornjih kril (pokrovk) drugo ob drugo. Črički se oglašajo zaradi različnih vzrokov: ali za klicanje družice k paritvi, za osvajanje in celo ob uspešni paritvi. Ne samo, da se oglašajo na različne načine, tudi ton in zvok je drugačen. Na to vpliva tudi okolje in temperatura. Z njihovo pomočjo lahko ugotovimo tudi zunanjo temperaturo po sledeči formuli:

temperatura = 40 + število zvokov v 15 sekundah

Veliko vrst čričkov oziroma murnov ima krila, pa čeprav niso namenjena za letenje. Nekateri jih celo strgajo iz sebe in jih pojedo, da nadoknadijo potrebna hranila za preživetje. Črički so omnivori – kar pomeni, da bodo jedli hrano rastlinskega, kakor tudi živalskega izvora. Vendar primarno jedo rastline, kot so cvetovi, sadje ali pa tudi trava.

Oskrba

Paket 1000 čričkov namestimo v vsaj 35 L posodo. Za manjše količine lahko uporabimo Dragon Pet plaza – plastične terarijeNe potrebujejo nobene podlage, saj je v tem primeru težje vzdrževati higieno. Obvezno jim je potrebno zagotoviti temne kotičke za skrivanje, katere najhitreje in najlažje zagotovimo z jajčnimi kartoni. Pomembno je generalno čiščenje vsaj enkrat tedensko, ali pa vsaj med vsako novo dobavo čričkov. Ob rednem čiščenju med dobavami tudi popolnoma menjamo jajčne kartone.

Urejena namestitev z veliko jajčnimi kartoni, svežo zelenjavo in pšeničnimi otrobi

Pozor: čričke (in ostalo živo hrano) je potrebno prestaviti iz transportnih dozic, saj v njih jim ne moremo zagotoviti potrebnih pogojev.

Bolj kot hrana in higiena je pomembno zagotovljeno zračenje – saj se drugače pojavi zatohlost, zadržuje se vlaga, kar vodi v prehitro smrt čričkov.

Idealna temperatura, na katerih “hranimo” čričke je med 20 – 24 °C čez dan in ponoči. Pomembno je vzdrževanje optimalne temperature, saj v nasprotnem primeru škodimo metabolizmu, pravtako imunski sistem ne deluje pravilno.

Hrana in voda

Za mikro in majhne čričke ne uporabljamo tekoče vode, kakor tudi ne vode v obliki gela, saj je velika verjetnost, da se bodo utopili. Raje jim ponudimo majhen košček zelenjave (na vsake 2-3 dni), ali pa nastrgan korenček. Vso zelenjavo, ki ostane, naslednji dan odstranimo. S tem zmanjšamo nastanek plesni in pogin čričkov.

Srednjim in odraslim čričkom pravtako ne ponudimo tekoče vode, saj se tudi utopijo. Najbolj primerna je voda v obliki gela. Uporabimo takšnega, ki je obogaten s kalcijem.

Zelenjava in sadje, ki jo lahko ponudimo čričkom, je sledeča:

 • Korenček; olupke lahko brez težav ponudite, vendar morajo biti dobro oprani. Pojedli bodo tudi kuhan korenček – ima visok delež beta karotena in vode.
 • Solata: ponudimo lahko od ledenke, kristalke, motovilca, do endivije in ostalih vrst. Pazimo, da je dobro oprana, po možnosti biološke pridelave. Vsebuje vitamin A, K in fosfor.
 • Zelje: shranite zunanje liste, ki jih običajno odvržete in s tem hranite čričke. Ima visok delež vitamina K in C.
 • Jabolka: sredico in ostale manjše kose brez težav ponudimo čričkom – vsebujejo ogromno vlaknin.
 • Banane: vsakdo ima v gospodinjstvu banane, ki že postajajo rahlo črne – olupite jih in manjše kose ponudite čričkom. Imajo visok delež fosforja.
 • Oranže: so odličen vir vitamina C.

Ostalo, kaj jim lahko ponudimo: romanska solata, listi gorčice, kel, listnati ohrovt, sladki krompir, alfalfa, pšenični otrobi, ovseni kosmiči.

Pozor; pri prehrani je potrebno tudi paziti, katere vitamine, minerale lahko vaši ljubljenčki zaužijejo oziroma v kolikšni meri – saj ne velja za vse enako.

Za zagotavljanje vseh potreb (hrane in vlage) jim lahko ponudimo tudi Repashy Bug Burger, kateri vsebuje ustrezno razmerje med beljakovinami, maščobami, vitamini in minerali.

Ne priporočamo hranjenja s pasjimi in mačjimi briketi, saj vsebujejo previsoke vrednosti beljakovin – v živi hrani se začne nabirati sečna kislina, katera plazilcem zaradi okusa ni všeč in to je včasih vzrok zavračanja hrane pri plazilcih, kakor tudi pogoste težave s putiko.

Vso sadje in zelenjavo hranimo v manjših kosih in v manjših obrokih, da preprečujemo nastanek plesni, rast bakterij in previsoko vlago. Vse našteto vodi v prehitro smrt čričkov. Kot že zapisano, mokre hrane, ki ne pojedo, odstranimo takoj naslednji dan.

Pesticidi

Ker so črički in nasploh vsi nevretenčarji zelo občutljivi na pesticide, jim ponujamo samo neškropljeno hrano, drugače bodo prehitro poginili.

 

Povzemamo najpogostejše vzroke, ki vodijo v prehitro smrt čričkov;

 • slaba ventilacija oziroma zračenje
 • utopitev v tekoči vodi
 • slaba higiena
 • napačna temperatura (previsoka)

 

Za konec: tako kot skrbimo za živo hrano, tako se bo potem tudi odražalo na zdravju naših ljubljenčkov.

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 1.8.2024

 • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14:00 ure)
 • Vodice – Bencinski servis MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 14:30 ure)
 • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15:30 ure)
 • Ljubljana – Bencinski servis MOL (BS, Letališka cesta 33B, 1000 Ljubljana (okrog 16:20 ure)
 • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 16:50 ure)
 • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 17:45 ure)
 • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 18:00 ure)
 • Tepanje – Bencinski servis Shell (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 18:30 ure)
 • Slovenska Bistrica – Bencinski servis MOL (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 19:00 ure)
  Razlika v urah lahko gre tudi do 1h +.

 

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri