Muhe in mušice – kako z njimi

Muhe in mušice – kako z njimi

Zaradi nejasnosti, ki še se občasno pojavljajo, smo se odločili, da spišemo ta kratek prispevek 🙂 

Velike vinske mušice (Drosophila hydei) in Majhne vinske mušice (Drosophila melanogaster) sta dve vrsti vinskih mušic, ki se običajno uporabljata v znanstvenih raziskavah, zlasti na področju genetike, razvojne biologije in evolucijske biologije. Te drobne žuželke so znatno prispevale k našemu razumevanju različnih bioloških procesov in postale vzorčni organizmi za preučevanje temeljnih načel v genetiki.

Terflys oziroma neleteče muhe, so različica velike hišne muhe iz družine Muscidae, vzrejene z okvaro kril.
Muhe ne morejo leteti, so skoraj slepe z rdečkastimi očmi in velike med 5 in 8 mm.
Vzgojene prednosti nezmožnosti letenja in slabega vida zagotavljajo prehransko žival, ki je lahek plen, ki se aktivno predstavlja in teče po terariju, dokler je žival ne ujame, in tako pri plazilcih sproži refleks nagona za plenom.
Odločilna prednost nezmožnosti letenja je, da muhe zelo težko pobegnejo iz terarija.

Razlike med mušicami

Drosophila melanogaster:

 • Velikost in videz: Drosophila melanogaster, splošno znana kot navadna vinska mušica, je majhna žuželka, ki v dolžino meri približno 3 milimetre. Ima rjavo telo z izrazitimi rdečimi očmi.
 • Življenjski cikel: Življenjski cikel Drosophile melanogaster je relativno kratek, zaradi česar je primeren organizem za laboratorijske študije. Podvržen je popolni preobrazbi, ki napreduje skozi faze jajčeca, ličinke, bube in mušica.

Drosophila hydei:

 • Velikost in videz: Drosophila hydei je večja od Drosophila melanogaster, njena dolžina sega od 3 do 5 milimetrov. Ima splošen videz kot druge vinske mušice, z relativno majhnim telesom in izrazitimi rdečimi očmi.
 • Življenjski cikel: tako kot Drosophila melanogaster je tudi Drosophila hydei podvržena popolni metamorfozi, ki napreduje skozi stopnje jajčeca, ličinke, bube in mušice. Življenjski cikel je tudi relativno kratek, zaradi česar je primeren za laboratorijske študije.

V kakšnem stadiju prejmemo mušice in muhe?

Majhne in velike vinske mušice, kakor tudi neleteče muhe prejmete v stadiju ličink. Ličinke so skrite v samem mediju oziroma hrani, kjer jih, če dobro pogledate, tudi lahko opazite. 

Mušice in muhe je nato potrebno postaviti na toplo mesto (24 – 25°C), da se ličinke čim prej zabubijo in nato spremenijo v uporabne muhe in mušice. življenjski cikel

Celoten cikel razvoja iz jajc do muh in mušic traja nekje teden dni. Celotno valjenje muh in mušic traja nekje 3 tedne, saj odrasle mušice in muhe ne izležejo jajčec istočasno, ampak traja več dni.

Tako da je pomembno, kadar mušice potrebujete za mladičke (novoizležene bogomolke ipd.) da si kulturo mušic in muh naročite kak teden prej, tako da jih boste imeli takoj pri roki. 

 

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 4.7.2024

 • Slovenska Bistrica – OMW (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 10.15 ure)
 • Tepanje – OMW (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 10.40 ure)
 • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 11.15 ure)
 • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 11.40 ure)
 • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 12.30 ure)
 • Vodice – MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 13.40 ure)
 • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14.20 ure)
 • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15.30 ure)

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri