Iztrebki – neprijetna tematika, ampak lahko je življenjskega pomena!

Iztrebki - neprijetna tematika, ampak lahko je življenjskega pomena!

Eksotične živali s svojimi raznolikimi vrstami in habitati ponujajo fascinanten vpogled v naravni svet. Čeprav nas ta bitja pogosto očarajo s svojim osupljivim videzom in edinstvenim vedenjem, obstaja en vidik njihove biologije, ki naključnemu opazovalcu ostaja razmeroma neraziskan: njihov kakec. Da, prav ste prebrali – iztrebki živali, čeprav morda niso najbolj glamurozna tema, vsebujejo ogromno informacij o njih. V tem članku se bomo poglobili v svet iztrebkov plazilcev, raziskali razlike med iztrebki kuščarjev, kač in nevretenčarjev ter odkrili skrivnosti, ki jih skrivajo.

Copyright: Photography by Bytegirl

Osnove

Preden se poglobimo v podrobnosti, začnimo z osnovami. Iztrebki plazilcev so tako kot iztrebki sesalcev in ptic stranski produkt prebave – ostanki odpadnih snovi, ki se izločijo iz telesa, potem ko so bila hranila izločena iz hrane. Za razliko od sesalcev, ki običajno izločajo odpadke v obliki sečnine, raztopljene v vodi (urin), so plazilci razvili učinkovitejši sistem za ohranjanje vode v svojih sušnih okoljih.

Iztrebki kuščarjev

Iztrebki kuščarjev se lahko zelo razlikujejo glede na vrsto in prehrano. Na splošno so iztrebki kuščarjev sestavljeni iz dveh glavnih sestavin: blata in urata. Fekalni del je običajno rjave ali temne barve in vsebuje neprebavljene delce hrane, medtem ko je uratna komponenta bela ali sivobela in ima kredasto konsistenco. Kuščarji, ki so ektotermne (hladnokrvne) živali, imajo počasnejši metabolizem v primerjavi s sesalci, kar lahko povzroči manj pogosto iztrebljanje in bolj koncentrirano odpadno snov.

Kačji iztrebki:

Kače imajo kot breznogi plazilci prebavni sistem, prilagojen njihovi edinstveni fiziologiji. Podobno kot pri kuščarjih so kačji iztrebki pogosto sestavljeni iz fekalnih snovi in urata, čeprav se videz in sestava lahko razlikujeta med vrstami. Konstriktorji, kot so pitoni in udavi, običajno proizvajajo dobro oblikovane, podolgovate iztrebke, medtem ko imajo lahko goži iztrebke bolj ohlapne konsistence. Zanimivo je, da imajo nekatere vrste kač, kot so klopotače, specializirane analne žleze, ki skupaj z blatom izločajo mošusni vonj – značilnost, ki se uporablja pri komunikaciji in označevanju ozemlja.

Iztrebki kopenskih želv:

Želvji iztrebki so običajno rjavo do zelenkasto rjavi. Običajno je njihov kakec trden in čvrst, razen ko pojedo nekaj, česar ne bi smeli. Imajo tudi tri vrste iztrebkov; iztrebki, urin in drugi, imenovani urati.

Preveč beljakovin za te živali je nevarno. Ko njihova telesa predelajo hrano, se beljakovine predelajo ločeno in se shranijo v sečnem mehurju. Ko se ta snov, imenovana urati, izloči, je pogosto kremasto bele barve. Med uriniranjem želve pogosto izločajo urate.

Iztrebki nevretenčarjev:

Nekateri nevretenčarji, ki jih običajno gojimo kot hišne ljubljenčke, kot so ptičji pajki in škorpijoni, prav tako proizvajajo odpadke, ki so lahko zanimivi za navdušence. Iztrebki nevretenčarjev, pogosto imenovani frass, se razlikujejo glede na vrsto in prehrano. Frass je lahko sestavljen iz prebavljenih delov žuželk, neprebavljenega materiala in drugih odpadkov. V ujetništvu lahko spremljanje videza in pogostosti frassa zagotovi dragocen vpogled v zdravstvene in prehranske potrebe teh členonožcev.

Skratka, čeprav iztrebki plazilcev morda niso najbolj glamurozna tema pogovora, igrajo ključno vlogo pri razumevanju zdravja, prehrane in vedenja teh očarljivih bitij. Ne glede na to, ali ste izkušen navdušenec nad plazilci ali vas samo zanima naravni svet, lahko podrobnejši ogled iztrebkov plazilcev razkrije obilico informacij o teh pogosto napačno razumljenih živalih. Torej, ko boste naslednjič čistili ogrado svojega plazilca, si vzemite trenutek in preglejte njihove iztrebke – nikoli ne veste, kakšne skrivnosti lahko skriva.

No.. zakaj so pomembni?

Spremljanje iztrebkov je bistveno za oceno zdravstvenega stanja in odkrivanje morebitnih težav. Tukaj je opisano, kako pregled iztrebkov prispeva k spremljanju zdravja:

 1. Zdravje prebave: Videz in konsistenca iztrebkov zagotavljata dragocene informacije o njihovem prebavnem zdravju. Zdravi iztrebki so običajno dobro oblikovani, enakomerne teksture in barve. Spremembe, kot so driska, nenormalna obarvanost ali neprebavljeni delci hrane, lahko kažejo na prebavne težave, kot so okužbe prebavil, udarci ali prehranska neravnovesja.

 

 1. Odkrivanje parazitov: Tako kot kače lahko tudi kuščarji skrivajo notranje parazite, kot so črvi, protozoji in kokcidije. Ti paraziti pogosto izločajo jajčeca ali ciste v blatu, kar je mogoče odkriti z mikroskopskim pregledom. Prepoznavanje parazitov v blatu omogoča pravočasno posredovanje in zdravljenje za preprečevanje nadaljnjih zdravstvenih zapletov.
 2. Ocena prehrane: Iztrebki zagotavljajo vpogled v njihove prehranjevalne navade in učinkovitost njihovega prehranjevanja. Analiza vsebine iztrebkov lahko pomaga ugotoviti, ali kuščar uživa uravnoteženo prehrano in pravilno prebavlja hrano. Neprebavljeni delci hrane ali neenakomerna konsistenca blata lahko kažejo na prehranske pomanjkljivosti ali težave z absorpcijo hranil.

 3. Stanje hidracije: iztrebki lahko odražajo tudi njihovo stanje hidracije. Dehidrirane živali lahko proizvedejo suho, skromno blato, medtem ko tisti z ustrezno hidracijo običajno izločajo blato z normalno vsebnostjo vlage. Spremljanje konsistence in volumna blata lahko pomaga oceniti, ali žival prejema dovolj vode.

 4. Stres in okoljski dejavniki: Spremembe okolja ali prehrane se lahko včasih pokažejo v spremembah fekalnih vzorcev. Stres, neustrezna temperatura, vlažnost ali substrat lahko vplivajo na prebavo in izločanje blata. Redno spremljanje iztrebkov omogoča prilagajanje okolju za spodbujanje optimalnega zdravja in dobrega počutja.

 5. Reproduktivno zdravje: Pri samicah za vzrejo je mogoče prisotnost jajčec ali vezavo jajčec včasih zaznati s spremembami v izločanju blata. Nenormalnosti v videzu blata, skupaj z drugimi znaki, kot sta letargija ali izguba apetita, lahko kažejo na reproduktivne težave, ki zahtevajo veterinarsko pomoč.

Nekaj smernic, ki jih je potrebno vzeti v obzir glede barve in konsistence

 • Rjav iztrebek: rjav kakec je običajna, zdrava barva, kar nakazuje na zdravo žival. Ko vidite takšne iztrebke, nimate razloga za preplah.

 • Tekoči iztrebek: Je običajno znak, da ima vasa žival drisko. Najverjetnejši razlogi za to so lahko spremembe prehrane, paraziti ali slaba prehrana. Če ste pred kratkim spremenili prehrano, bo trajalo nekaj časa, preden bo driska prenehala. Če pa živila vsebujejo veliko vode, boste morda morali narediti nekaj prilagoditev, da zmanjšate količino vode, ki jo hrana vsebuje. Prav tako se lahko zgodi, da so paraziti okužili vašo žival. Primarni način, kako se to lahko zgodi, so preslabo oprana zelenjava, okužena ostala hrana, divje žuželke, ki jih zaužijejo. Če se želite prepričati, ali gre za parazitsko okužbo, preverite, ali ima vasa žival katerega od naslednjih simptomov: sluz v blatu, izguba teže, letargija, izguba apetita, anoreksija ali neprijeten vonj.

 • Bel iztrebek: Če je barva iztrebkov kredasto bela, imate v rokah primer blage dehidracije. Še en simptom, na katerega morate biti pozorni, je vrvicam podobna slina (ko odprejo usta, se vleče). Da bi se znebili tega stanja, vasa žival potrebuje nekajminutne kopeli, ki lahko pomagajo rehidrirati njegovo kožo. Ponavljanje tega belega kakca tudi po kopelih je znak za obisk veterinarja.

 • Krvav iztrebek: Obstajajo časi, ko žival morda trpi za notranjo krvavitvijo. Oster del nečesa, kar je pojedla, bi lahko prebodel njegovo črevo in povzročil notranjo krvavitev. Če v kakcu živali odkrijete snov, ki je podobna krvi, je treba biti zaskrbljen. Če se začne ponavljati, morate nujno obiskati veterinarja.

 • Rumen iztrebek: Če vaš ljubljeni plazilec izloča rumene iztrebke, je to znak, da ima v svojem sistemu preveč kalcija, kar lahko povzroči poškodbe organov, zlasti odpoved jeter. Priporočljivo je uravnavati količino kalcija, ki ga zaužije vasa žival. Način za nadzor količine kalcija, ki ga žival dobi v svoje telo, je z omejevanjem količine vitamina D (v prehrani), ki ga dobi z UVB svetlobo.

 • Črn iztrebek – predvsem pri bradatih agamah: Črni iztrebki lahko pomenijo, da uživa veliko žuželk in malo ali nič rastlin. To je treba uravnotežiti z zagotavljanjem potrebne zelenjave v prehrani. Če po tem še vedno vidite črn iztrebek, ga morate odnesti na pregled. Možno je, da žival trpi zaradi nedelujočega črevesja kar lahko privede do hudega zaprtja in notranjih krvavitev. Če iztrebki izrazito smrdijo, lahko pomeni okužbo s paraziti.

 • Zelen iztrebek: Določeni kuščarji zaužijejo veliko zelenjave, ki lahko včasih pusti zeleni pigment v njihovih iztrebkih. To ni razlog za preplah, še posebej, če se vasa žival obnaša dobro. Če pa ne, je vredno preveriti. Če je kakec zelen, tekoč in smrdi, lahko kaže na huda stanja, kot so bolezen jeter, anoreksija in hemolitična anemija. Če sumite, da je temu tako, se obrnite na veterinarja. 

Skratka, pregled iztrebkov je kritičen vidik spremljanja zdravja plazilcev v ujetništvu. Z opazovanjem in analiziranjem fekalnih značilnosti lahko lastniki in skrbniki plazilcev odkrijemo zgodnje znake zdravstvenih težav, poskrbijo za ustrezno prehrano in hidracijo ter vzdržujejo optimalne življenjske razmere za svoje živali. Redni veterinarski pregledi in pregledi iztrebkov so priporočljivi kot del celovite rutine zdravstvene oskrbe hišnih ljubljenčkov

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 4.7.2024

 • Slovenska Bistrica – OMW (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 10.15 ure)
 • Tepanje – OMW (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 10.40 ure)
 • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 11.15 ure)
 • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 11.40 ure)
 • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 12.30 ure)
 • Vodice – MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 13.40 ure)
 • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14.20 ure)
 • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15.30 ure)

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri