Jemenski kameleon – 1 del.

– posebneži iz Arabskega polotoka

Jemenski kameleoni tekmujejo s panterjevimi kameleoni za najpogostejšo vrsto kameleonov v ujetništvu. Njihova splošna odpornost v kombinaciji z enostavnostjo razmnoževanja je naredila tega kameleona dostopnega mnogim ljudem. Fizično so impresivni kameleoni s svetlimi barvami in ogromno “čelado” na glavi. Chamaeleo calyptratus, jemenski kameleon, izvira iz Jemna na Arabskem polotoku.

Mladič jemenskega kameleona

Jemenskega kameleona najdemo med deževno sezono v »Wadisih«, ki so v bistvu doline, vklesane v gore. Deževje spremeni te doline v bujne oaze rastlinskega sveta in rek, skrite stran od surovega puščavskega okolja, kot ga običajno vidimo v Jemnu. Ko se mladički izvalijo v ta raj, kameleončki tekmujejo s časom, da zrastejo, se parijo in samičke odložijo jajca, preden nastopi sušno obdobje in oaza spet postane pusta. Tako je narava tem živalim dala požrešen apetit in sposobnost, da v šestih mesecih postanejo spolno zreli. V deževnem obdobju živijo v tako gostem rastlinju, da imajo popotniki, ki jih iščejo, težave. Ko pa nastopi sušno obdobje in drevesa odpadejo listi, je mogoče zlahka opaziti odrasle, kar dokazujejo številni videoposnetki, objavljeni na spletu. Na žalost ti videoposnetki ne prikazujejo ustreznih življenjskih pogojev in dejansko prikazujejo kameleone na poti do smrti zaradi lakote in izpostavljenosti.

Jemenski kameleoni so vzdržljivi kameleoni, ki so se ustalili tudi na Floridi, na Havajih pa obstajajo poročila o divjih populacijah. Krvne linije teh populacij so omejene in imajo določene značilnosti, zaradi katerih nekateri verjamejo, da so vidni rezultati parjenja v sorodstvu.

Osebnost

Jemenski kameleoni imajo dramatične in izrazite osebnosti. Pogosto jih opisujemo kot razdražljive in agresivne. Nekateri pa so bolj sramežljivi kot agresivni, nekaj dragocenih pa je dejansko “prijaznih”. Do neke mere jih je mogoče ukrotiti, kar je odvisno od njihove individualne osebnosti. Kot pri vseh kameleonih je tudi tukaj vsak posameznik in ne gre posploševati. Odločilna značilnost kameleonov je, kako izrazite so njihove osebnosti!

Interakcija s skrbnikom je zelo odvisna od njihove osebnosti. Pogosto jih je težko spraviti iz terarijev, saj zevajo, sikajo (kar je v resnici glasno dihanje) in ni jih strah ugrizniti v roko. 

Credit: Ruzica_photography

razlika v spolih

Samec vs. samica

Že takoj po izvalitvi iz jajc je precej enostavno ločiti samca od samic. Najbolj očitna razlika je v tem, da imajo samci “tarzalno ostrogo“, ki je opazen izrastek na zadnjem delu zadnjih tačk. Odrasli samčki postanejo svetlejši in barvitejši, tudi čelada bo postala bolj definirana. Samci tudi zrastejo večji od samic.

Samice so nagnjene k odlaganju jajčec (tudi brez oplodive). Čeprav so njihova telesa zasnovana za odlaganje jajčec in to lahko počnejo brez težav, lahko slaba oskrba v ujetništvu situacijo zaplete. Požrešen apetit skupaj z našo željo, da nahranimo vse, kar je lačno, povzroči vezavo oziroma zastoj jajčec, kar je lahko smrtonosno. Če imate samico, natančno upoštevajte zahteve vzreje.

Slika prikazuje razliko od popolnoma odraslega samca (levo) in odrasle samice (desno).

Odrasel samček jemenskega kameleona

Credit: aluxum

 

 

 

Odrasla samička jemenskega kameleona
Credit: K-Kucharska_D-Kucharski

Vrsta, velikost in postavitev terarija

Najprej se morate odločiti, kakšno vrsto terarija boste kupili za svojega kameleona. Upoštevati morate nekaj stvari:

 • Velikost – minimalna velikost terarija je 60 x 60 x 120 cm (ZooMed Reptibreeze) Če je manjši od navedenih dimenzij, bo vašemu kameleonu zelo neprijetno. Višina je najpomembnejša, saj kameleoni živijo na drevesih.
 • Mrežasti ali steklo? – poteka razprava o tem, kateri terariji so najboljši. Argument je, da je mrežasti najboljši za prezračevanje, vendar steklo zadržuje vlago in toploto. Za jemenske kameleone priporočamo kombinacijo obojega. Ponoči potrebujejo visoko vlago, podnevi pa tudi temperaturo, kar lahko dobro dosežemo z ustreznim terarijem.
 • Skoraj idealna mera terarija je 90 x 45 x 90 cm, ki ga imamo v ponudbi tudi v trgovini. Ima mrežo na obeh straneh ter na vrhu, hrbtišče in vrata so pa steklena. Seveda pa velja pravilo – večje je, boljše je.

Izbira terarija je odvisna tudi od tega, koliko nadzora imamo nad pogoji.

Vrsta terarija je odvisna predvsem od okolja. Več kot je mreže, bolj se bodo notranji pogoji ujemali z zunanjimi. Mrežasti terariji so super, če imate v stanovanju tudi okrog 22°C, saj so tolikšne temperature izmerjene v njihovem naravnem okolju. Toda raven vlage je predvsem faktor, za katerega se nato lastniki odločajo za hibridne vrste terarijev. Klasični stekleni terariji pa imajo premalo zračenja, kar hitro vodi v kakšne zdravstvene težave.

En kameleon v en terarij

Čeprav se nam zdi, da je en sam kameleon osamljen v velikem terariju, temu ni tako. Kameleoni nimajo koncepta družine ali pa življenja v skupnostih, kot pa nekatere druge živali, zato jih imamo vedno samo 1 v terariju. Morda bo tukaj članek v pomoč – Osamljene živali.

 

Stil “gozdnega roba” z živimi rastlinami

Kaj to sploh pomeni? Kot zapisano že na začetku, kameleoni v naravi živijo v zelenem delu Jemna – takrat, ko je taprava tropska oaza. In tako jim moramo urediti tudi v ujetništvu. Potrebujejo odprto sončno oziroma vročo točko, kakor tudi gosto listnato območje, kamor se lahko umaknejo, skrijejo in se počutijo varne. To območje umika je ključnega pomena za njihovo dobro počutje. 


Vir: https://chameleonacademy.com/veiled-chameleon-care/

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 6.6.2024

 • Slovenska Bistrica – OMW (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 10.15 ure)
 • Tepanje – OMW (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 10.40 ure)
 • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 11.15 ure)
 • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 11.40 ure)
 • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 12.30 ure)
 • Vodice – MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 13.40 ure)
 • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14.20 ure)
 • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15.30 ure)

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri