Bioaktivnost.. da ali ne?

Zadnja leta večkrat v teraristiki lahko opazimo besede “bioaktivnost”, “bioaktivni terarij” ter “bioaktivna ureditev”.

Kaj to sploh je?

Bioaktivnost se v naravi, kakor tudi v umetno urejenih bivališčih nanaša na kemijske in biološke procese, ki se dogajajo v ekosistemih, vključno s procesi, kot so razgradnja organske snovi, cikli ogljika, dušika in drugih hranil, ter interakcije med živimi organizmi in njihovimi okolji.

Ena od ključnih vlog bioaktivnosti v naravi je razgradnja organskih snovi, kot so rastlinski ostanki, živalski iztrebki in odpadki, ki jih prebivalci ekosistema proizvajajo. Ti odpadki so pomembni viri hranil za rastline in druge organizme v ekosistemu, in brez procesa razgradnje bi bilo težko vzdrževati ravnotežje v naravi.

Kako pa to “ravnotežje” dosegamo v terarijih?

Bioaktivni terarij je vrsta terarija, ki posnema naravno okolje, v katerem živijo določene vrste živali, kot so plazilci in dvoživke. Ta vrsta terarija vsebuje živo rastje, organsko podlago, mikroorganizme, ki pomagajo pri razgradnji odpadkov, ter živali, ki prebivajo v tem okolju. Glavni cilj bioaktivnega terarija je ustvariti ekosistem v zaprtem prostoru, ki bo zagotovil udobno in zdravo okolje za živali.

Bioaktivni terariji so postali vse bolj priljubljeni med lastniki plazilcev in dvoživk, saj ponujajo večje prednosti od tradicionalnih terarijev, ki uporabljajo sintetične materiale, kot so kamen, plastika in umetno rastlinje. Bioaktivni terarij zagotavlja naravno okolje, ki spodbuja fiziološke in vedenjske potrebe živali. Poleg tega ta vrsta terarija kasneje zahteva manj vzdrževanja, saj naravni procesi, kot je razgradnja odpadkov, pomagajo ohranjati čisto okolje.

V bioaktivnem terariju je pomembno ohranjati ravnovesje med rastlinami, živalmi in mikroorganizmi, zato je potrebno redno spremljanje parametrov, kot so temperatura, vlažnost, pH vrednost in količina ogljikovega dioksida v zraku. Pravilna nastavitev terarija in pravilna skrb za živali in rastline v terariju so ključnega pomena za ohranjanje zdravega ekosistema in zagotavljanje udobnega in varnega okolja za živali.

All Wood & Rock Decor For Live Vivariums & Bioactive Terrariums | NEHERP -  Your One Stop Vivarium Shop!

V naslednjem prispevku, ki smo ga pripravilli na našem Patreon portalu, pa najdete podrobneje razložen sistem ureditve bioaktivnega terarija za živali, ki prihajajo iz bolj suhih območij =)

Bioaktivni terarij brez tropskih pogojev? – klik na Patreon

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 9.5.2024

  • Slovenska Bistrica – OMW (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 10.15 ure)
  • Tepanje – OMW (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 10.40 ure)
  • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 11.15 ure)
  • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 11.40 ure)
  • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 12.30 ure)
  • Vodice – MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 13.40 ure)
  • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14.20 ure)
  • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15.30 ure)

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri