Agame in njihov zimski spanec

Se Vam vaša bradata agama zdi zelo “utrujena” in morda zavrača hrano? So se ambientne temperature znižane in je manj aktivna? Po vsej verjetnosti se pripravlja na brumacijo! Brumacija bradate agame je v ujetništvu normalen pojav, vendar lahko prestraši prvega lastnika plazilca, ki morda ne razume, zakaj se njegova žival tako obnaša.

Skušali vam bomo predstaviti glavne stvari o brumiranju agam, da boste lahko pripravljeni in tako vi, kot vaša agama imeli mirno in varno izkušnjo brumiranja.

Kaj sploh je brumacija?

Brumacija je naravni proces, kateremu so mnogi plazilci podvrženi v divjini v hladnih zimskih mesecih, da prihranijo energijo. Med brumacijo se prebavni sistem v bistvu “izklopi”, njegov srčni utrip znatno pade in zdi se, kot da globoko spi.

Bradati agame so ektotermne, kar pomeni, da ne morejo uravnavati lastne telesne temperature. Zanašajo se na svoje okolje, da jih ohranja toplo ali hladno. Puščavske zime so prehladne, da bi bili na prostem, zato se zakopljejo v zemljo, skrijejo v razpoke ali drevo in se umirijo.

Čeprav ta proces spominja na hibernacijo, ni isto. Ko sesalci prezimijo, se njihova telesna maščoba porabi za ohranjanje življenja. Ni jim treba jesti ali piti in se zbudijo šele po koncu zimskega spanja. Med brumacijo plazilci ne bodo jedli ali iztrebljali, vendar se bodo pogosto za kratek čas zbudili, da bi popili vodo.

Od vseh udomačenih plazilcev so bradate agame najbolj občutljive na temperaturo, zato obstaja velika možnost, da bo šel vaš ljubljenček skozi ta proces. Hkrati pa vse udomačene bradate agame ne brumirajo, zato naj vas ne skrbi, če vaš zmajček popolnoma preskoči brumiranje.

Kako pogosto se brumacija pojavlja?

V divjini bradate agame brumirajo enkrat letno v hladnih mesecih. Udomačene bradate agame so nekoliko drugačne – se razlikujejo od divjih. Kateri koli od naslednjih vzorcev brumacije je normalen:

 • Enkrat letno, v trenutni hladni sezoni.
 • Enkrat letno, med hladno sezono v Avstraliji.
 • Vsako drugo leto ali vsakih nekaj let, predvidljivo ali nepredvidljivo.
 • samo enkrat v življenju.
 • Vsaka agama je drugačna in njihove specifične vzorce brumiranja je skoraj nemogoče predvideti. Ključno je, da pazite na znake brumacije pri bradati agami in pustite naravi, da teče svojo pot.

Kako pa vem, da se pripravlja na hibernacijo?

Obstaja nekaj znakov, na katere morate biti pozorni:

 • Letargija, povečan spanec, zgodnji odhod v skrivališče
 • Izguba apetita ali popolno zavračanje hrane
 • Pogosto skrivanje ali kopanje
 • Manj pogosto odvajanje blata
 • Nenavaden odpor do rokovanja

V mnogih primerih boste znake brumacije opazili pozno jeseni tik pred zimo (oktober, november). Toda pri nekaterih bradatih agamah se brumacija začne okrog junija, ko je v Avstraliji zima. 

Če opazite kakršne koli znake brumacije, ne glede na letni čas, ne pozabite, da mnogi od teh znakov lahko pomenijo tudi parazite ali kakšno bolezen. Zato je najbolje, da nemudoma obvestite svojega veterinarja, da se prepričate, da je res čas brumiranja in da se ne dogaja kakšna druga težava.

 

 

Kaj pa storimo takrat, ko agama kaže znake brumacije?

Torej opazili ste znake, se pogovorili s svojim veterinarjem in ugotovili, da bo vaša bradata agama začela brumirati. Kaj lahko storite pred, med in neposredno po brumiranju, da boste vi in vaša agama mirni?

Da bi vaša agama gladko prešla v brumacijo:

 • Poskrbite, da ima habitat vaše bradate agame optimalno ogrevanje in osvetlitev. To pomeni, da je terarij hladnejši, da posnema avstralske puščavske zimske razmere.
 • Da bi preprečili gnitje hrane v želodcu, se prepričajte, da agami spodbudite prebavo, tako da čimprej iztrebi. Pri tem lahko pomaga masaža trebuha in topla kopel.
 • Opravite fekalni test, da preverite prisotnost parazitov, ki lahko povzročijo simptome, podobne brumaciji.
 • Agame ne hranite na silo
 • Ponudite vodo, vendar ne silite agame piti.

Nasvet: Za optimalne pogoje brumiranja izklopite grelno žarnico in UVB svetilko. Prizadevajte si za dnevno temperaturo okoli 20°C in nočno okoli 15-18°C.

 

Ko vaša agama hibernira:

 • Čeprav se morda sliši nekoliko ostro, pustite agamo pri miru. Nenehno rokovanje z njo bi lahko povzročilo veliko paniko ali srčni napad.
 • Zagotovite svežo vodo v terariju, vendar agame nikoli ne silite piti.
 • Poskrbite za skrivališče, v katerem bo vaša agama lahko spala. To je lahko skrivališče, jama ali kako drugače urejeno skrivališče.
 • Zapišite si opombe za svojega veterinarja (in svojo prihodnjo referenco) med brumacijo. Spremljate lahko stvari, kot so začetek, trajanje in vedenje agame (kot je pitje, premikanje po terariju ipd.)

Ko se zbudi:

 • V naslednjih nekaj dneh ponovno nastavite ogrevanje in osvetlitev na normalno.
 • Postopoma ponudite majhne porcije hrane. Morda se boste sprva želeli držati zelenjave in lahko prebavljive hrane, dokler se agami ne povrne poln apetit.
 • Še naprej zagotavljajte svežo vodo, da bo agama dobro hidrirana

Kje brumirajo in kako dolgo sploh traja?

Bradate agame običajno hibernirajo v jamah pod zemljo ali pa globoko v drevesnih deblih. V terarijih lahko imitiramo z uporabo različnih skrivališč in zatemnitvijo terarija. Na tak način lahko mirno brumira, brez da bi ga luči in sončna svetloba izven terarija motile.

V divjini je brumacija nujna za preživetje. Torej bi vse bradate agame na istem območju brumirale približno ob istem času – v hladnih mesecih. Vendar v ujetništvu brumiranje ni nujno vedenje, zato je za vsako agamo drugače. Nekatere brumirajo le nekaj tednov, spet druge pa več mesecev. 

Torej je tehnično lahko vaša agama  v brumaciji malo manj kot en mesec ali do osem ali devet mesecev. Odvisno je le od tega, kaj mu govori biološka ura.

V naravi bi brumacija trajala tri do štiri mesece. Če vaša agama po štirih mesecih še vedno brumira, zaradi varnosti obvestite svojega veterinarja. Toda verjetno je, da je popolnoma v redu.

Lahko je zaskrbljujoče, če začne brumirati in nato izgine več mesecev. Če vas začne skrbeti, le občasno ali celo vsak dan pokukajte v terarij, da se prepričate, ali še diha. Samo poskusite to storiti, ne da bi ga pri tem prebudili.

Je to brumacija, ali pa je agama mrtva??

Če je to vaša prva bradata agama in še nikoli ni brumirala, je normalno, da se počutite nekoliko zaskrbljeni, ko vidite svojega hišnega ljubljenčka v tako globokem spanju. Veliko lastnikov skrbi, ali agama brumira ali je mrtva. Če vaša agama preide v brumacijo v zdravem stanju, verjetno nimate razloga za skrb. Samo občasno jo preverite in se prepričajte, da še diha.

Ali moram kdaj preprečiti ali pa celo predčasno prekiniti brumacijo?

Brumacija je naravni proces za številne plazilce, vključno z bradatimi agamami. Pogosteje kot ne, je najbolje, da preprosto dovolite, da naredi tisto, kar ji nagovarja njena biološka ura. Toda v nekaterih primerih vam bo veterinar svetoval, da preprečite brumacijo.

To je zato, ker brumacija lahko ubije bolno ali podhranjeno žival. Obrnite se na svojega veterinarja, če vaša agama začne brumatirati v katerikoli od naslednjih okoliščin:

 • Agama je stara manj kot eno leto. V divjini mlade agame ne brumirajo (vsaj ne popolni mladički). Brumacija zahteva, da je agama več mesecev brez hrane. To pomanjkanje prehrane je lahko zelo škodljivo za mladičkovo rastoče telo. V mnogih primerih, če vaš mladiček začne brumirati, je najbolje, da to preprečite. Pogovorite se s svojim veterinarjem o najboljših načinih za to.

Vaša agama začne brumirati v topli sezoni – ali pa kaže znake brumacije v drugem letnem času kot pozimi? Ena od razlag je, da so možgani še vedno povezani z njegovimi avstralskimi puščavskimi koreninami. Torej biološka ura pravi: “Hej, ker je v Avstraliji trenutno zima, gremo naprej in brumiramo.”

Običajno to ni problematično in lahko dovolite brumacijo. Vendar pa je brumacija v toplem vremenu včasih znak, da se dogaja nekaj drugega. Lahko je posledica:

 • Težave z ogrevanjem in UVB osvetlitvijo. Če je agami preveč hladno, bo morda mislila, da je zima na severni polobli, čeprav v resnici ni. Slabo ogrevanje in razsvetljava lahko povzročita številne zdravstvene težave, nekatere so precej hude, kot je presnovna bolezen kosti (MBD). Če ugotovite, da vaše ogrevanje in osvetlitev nista bila ustrezna, naj agamo pregleda veterinar, preden dovolite brumacijo.
 • Podhranjenost. Pomanjkanje hranil lahko povzroči brumacijo izven sezone. Vedno je pomembno zagotoviti, da ves čas prejema popolno pravilno prehrano, da bo čim bolj srečna in zdrava. Vaš veterinar vam lahko pomaga ugotoviti, ali je to težava.
 • Dehidracija. Čeprav lahko med brumacijo agama popije nekaj vode, v brumacijo ne sme vstopiti dehidrirana. Če ima vdrte oči, ohlapno kožo ali izgubo apetita, je morda dehidrirana.
 • Bolezen ali zdravstveno stanje. Če veste, da ima resno zdravstveno stanje ali je bolan, o tem obvestite svojega veterinarja takoj, ko se pojavijo znaki brumacije. Vaš veterinar vam lahko svetuje, kaj storiti, da preprečite brumacijo v tem primeru.
  Obrnite se na svojega veterinarja, če pri svojem bradatem zmaju opazite katerega od naslednjih simptomov, ne glede na to, ali menite, da gre v brumacijo:
   • Vsako nenormalno vedenje
   • Driska ali zaprtje
   • Razbarvanje kože ali nagubana koža
   • Težave pri gibanju
   • Otekla čeljust ali okončine
   • Težko dihanje
   • Letargičnost
   • Zavrnitev hrane
   • Splošna šibkost+

Nekateri od teh znakov, kot sta letargija in izguba apetita, so značilni za brumacijo. Nekateri pa niso. Zato je pomembno, da ste pozorni in se pogovorite s svojim veterinarjem. Bolje biti varen kot obžalovati!

Kdaj pa je brumacije konec?

Ko začne brumirati, morate biti pozorni na znake. Ko se zbudi, je to precej očitno. Lahko preverite in vidite, kako s široko odprtimi očmi strmi, ali pa odide iz svojega skrivališča in se začne plaziti po svojem terariju v iskanju hrane. Kakorkoli že, precej enostavno je razbrati razliko med tem, ali gre med hibernacijo samo pit, ali pa se je dejansko zbudil.

Ne pozabite, da lahko vaša agama potrebuje več dni, da se vrne v svojo staro rutino. Postopoma prilagodite osvetlitev na normalno in mu ponudite redne obroke ter bodite potrpežljivi, ko se zbudi. Kmalu se bo vrnil k običajnim navadam. Če ste kadar koli zaskrbljeni ali opazite karkoli nenormalnega, se obrnite na svojega veterinarja.

Čeprav je brumiranje lahko nekoliko stresno, še posebej za tiste, ki ste prvič lastniki agam, ne pozabite, da je to naraven proces.

Še nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja:

Agame med brumiranjem ne hranimo, saj so brez toplote, brez UVB žarkov in jim prebava ne dela, tako kot bi morala. Neprebavljena hrana v trebuhu lahko povzroči življenjsko nevarne težave, saj se ne prebavi pravilno in gnije v njihovem prebavnem sistemu. Zato se živali že same po sebi instinktivno začnejo umikati in zavračati hrano.

Če ste sledili korakom, ki so potrebni pred hibernacijo, agama ne bo izgubila veliko teže, morda pa tudi sploh nič. Načeloma je izguba do 10 gramov normalna, kaj več pa je že alarmantno. Zato je pametno, da agamo pred hibernacijo tudi stehtamo in si zapišemo njeno težo zaradi lažje primerjave. Običajno pride do znatne izgube teže le, če so prisotni paraziti ali bolezen.

Delna brumacija ne obstaja. V bistvu bi agama želela brumirati, vendar jim mi to ne dovolimo. Tudi to lahko povzroči težave, saj agama ne jé in se pogosto skriva ter poskuša ohraniti energijo ter telesno maso, da bi preživela obdobje brumacije. Biti buden pomeni porabo tako cenjene energije in tako naprej. (Ne pozabite, nasvet veterinarja je še vedno potreben, če ne gre za brumacijo in gre za druge težave). Torej lahko odlaganje brumiranja, če ga ne dovolite, ko poskušajo, povzroči težave.

Po drugi strani pa je agama imela samo nekaj lenih dni. To se zgodi, je precej normalno. Brumacija bo trajala vsaj nekaj tednov. A pogosteje dobre tri mesece plus.

 

Tako da panika ni potrebna, spremljamo agamo pri njenem naravnem ciklu in je to to 🙂 

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 25.4.2024

 • Slovenska Bistrica – OMW (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 10.15 ure)
 • Tepanje – OMW (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 10.40 ure)
 • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 11.15 ure)
 • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 11.40 ure)
 • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 12.30 ure)
 • Vodice – MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 13.40 ure)
 • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14.20 ure)
 • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15.30 ure)

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri