Debele, tanke, zavite sijalke…. hmmm?

Žarnice grelne, pa žarnice za UVB.. cevne, spiralne, debele, tanke, na E27 navoj – saj se popolnoma izgubiš!

Zakaj jih sploh potrebujemo?

Vedeti, zakaj je razsvetljava ključnega pomena pri plazilcih v ujetništvu izjemno pripomore k dobremu počutju živali pri vas doma. Svetloba je pomembna za za vsa bitja na tem svetu – tako za dobro psihično, kakor tudi fizično počutje. Kadar smo na soncu, nam je toplo, se počutimo srečni in zadovoljni – pravtako pa prejmemo potrebne vitamine za dobro počutje in zdravje. Sončna svetloba nam pravtako pomaga pri načrtovanju dneva. Plazilci ne poznajo časa oziroma ur, ampak se ravnajo glede na sončno svetlobo – le ta jim pove, kdaj je čas za lov na hrano in kdaj je čas za počitek. Brez tega bi bili v stresu, kar ima tudi zanje negativni vpliv na njihovo zdravje.

Katera razsvetljava je pomembna?

Plazilci in dvoživke potrebujejo UVB in UVA žarke za vzdrževanje zdravega življenjskega sloga. Oboje je en izmed tipov UV svetlobe.

UVA: pogosto so povezani z aktivnostjo plazilcev – pomagajo uravnavati vedenja, kot so hranjenje, parjenje in druge podobne dejavnosti.

UVB: omogočajo sintezo vitamina D3, ki je izjemno pomemben pri presnovi kalcija in razvoju ter vzdrževanju kosti.

Različni plazilci potrebujejo različne UV sijalke. Dvoživke, pitoni, nočno aktivni in tropski gekoni potrebujejo sijalke, ki oddajajo nižji odstotek UVB (5-6%), medtem ko puščavski skinki, bradate agame, kuščarji ovratničarji, trnorepe agame in ostale dnevno aktivne puščavske vrste potrebujejo sijalke z višjim odstotkom UVB žarkov (od 10% naprej).

UV žarki ne potujejo čez steklo, moč izgubijo tudi čez mrežo – pravtako, višje kot je postavljena sijalka, manjši je doseg UV žarkov. Izjemno pomembno je, da je predvsem grelna točka tudi dobro osvetljena z UV sijalko, tako da žival prejme koristne žarke in toploto v enem. Čeprav še sijalke vedno svetijo, pa se oddajanje UV žarkov ščasoma zmanjša in popolnoma poide. Zato je vedno pomembno, da jih menjate v napisanem roku, ali pa še mogoče prej (če na sijalki piše, da oddaja UV žarke 12 mesecev, priporočamo menjavo že v 11 mesecu).

!Pomembno: sijalka more biti nameščena, da sije navpično navzdol, ne pa poševno – tako kot sonce sije navpično navzdol 🙂

Hmmm… kaj pa potem izbrati?

Imamo sijalke z različno namembnostjo: sijalke, ki oddajajo toploto, sijalke ki oddajajo svetlobo in sijalke, ki oddajajo oboje.
UVB sijalke, kot že omenjeno, so pomembne za dobro počutje živali, po zadnjih raziskavah pa znanstveniki ugotavljajo, da čeprav je žival predvsem nočno aktivna, določen delež UV žarkov tudi prejme čez dan – izboljšala se je sama agilnost kakor tudi obnašanje. UVB sijalke moramo uporabljati samo čez dan, zvečer jih ugasnemo – s tem jim omogočimo dnevno – nočni cikel.
Če imate v stanovanju hladneje, žival pa potrebuje toplo tudi ponoči, ji toploto lahko zagotovite tudi s keramičnimi sijalkami.

UV sijalke razvrščamo v 3 glavne kategorije:
– linearne flourescenčne
– kompaktne / spiralne
– metal halidne sijalke

 

Linearne fluorescenčne sijalke poznamo v dveh oblikah: T8 (debelejše) in T5 (tanjše) sijalke.
T8 so starejša tehnologija in oddajajo manj močne UVB žarke.
T5 HO (high output)so novejša tehnologija, proizvajajo močnejše UVB žarke, ki penetrirajo veliko globlje v terarij (imajo daljši doseg).

Linearne fluorescenčne sijalke so najpopularnejša izbira, saj pokrivajo velik del terarija, tako da zagotavlja optimalno svetlobo.

Kompaktne / spiralne sijalke so podobne T5 žarnicam, le da so skupaj zložene in zavite, tako da so primerne za klasična E27 okovja. So manj močne kot T5 HO ali T8 sijalke, vendar se dobro obnesejo v terarijih 30-45 cm višine in 60 cm širine.

Metal halidne sijalke so unikatne, saj proizvajajo toploto, vizualno svetlobo, UVA in UVB žarke v eni sijalki.

 

Kako jih pa pravilno uporabimo?
Najbolj pomembno je pravilna namestitev! UVB sijalke namestimo na strop/vrh terarija, kakor je tudi sonce na nebu. Upoštevati pa je potrebno še nekaj dodatnih faktorjev:
– če imamo sijalke nameščene čez mrežo, le ta blokira velik % žarkov, tako da je potrebno vzeti sijalko, ki oddajajo močnejši % žarkov, kot pa jih žival potrebuje
– steklo in plastika popolnoma blokirata UVB žarke, tako da je sijalka totalno neuporabna
– vroča točka in doseg UVB žarkov morata biti vedno na skupnem mestu, tako da, kadar se žival sonči in greje, absorbira tudi življenjsko pomembne žarke.
– pomembno je preveriti tudi doseg žarnice – če je terarij visok 60 cm, moramo izbrati žarnico z dosegom vsaj 40 cm.

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 25.4.2024

  • Slovenska Bistrica – OMW (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 10.15 ure)
  • Tepanje – OMW (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 10.40 ure)
  • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 11.15 ure)
  • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 11.40 ure)
  • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 12.30 ure)
  • Vodice – MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 13.40 ure)
  • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14.20 ure)
  • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15.30 ure)

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri