Gutload.. kaj je to?

Verjamemo, da ste že večkrat prebrali to besedo – še posebno na tujih forumih. In po vsej verjetnosti niste (tako kot tudi mi na začetku) točno vedeli, kaj je to 🙂

Gutload oziroma Gut loading je proces, kjer s hrano izboljšamo hranilno vrednost živali, ki jo bomo ponudili za hrano drugi živali. Na začetku se sliši malce zakomplicirano, vendar v praksi pa sploh ni. Ta izraz največkrat slišimo v povezavi z žuželkami. Gutload je hranjenje žive hrane vašega ljubljenčka, preden jo ta poje – hranilne vrednosti npr. izboljšamo zaradi tega, da vaš ljubljenček pojé bolj hranljiv obrok. Črički, mokarji, zofobi in druge žuželke, ki se pogosto uporabljajo kot hrana, zanje nimajo veliko hranilne vrednosti, če pred kratkim niso jedli obroka. Z polnjenjem črevesja plena bodo vaši ljubljenčki zaužili ne le žuželke, ampak tudi vse, kar so žuželke pravkar pojedle.

Kako pa to sploh poteka?

Dober “gutload” žuželk mora biti sestavljen iz hranljivega sadja, zelenjave, žit ali hrane, pripravljene posebej za ta namen (na primer Repashy Bug Burger), skupaj z dodatkom kalcija, vitamini in minerali. Žuželke so tako ali tako skoraj neprenehoma lačne, tako da bodo z veseljem pojedle pripravljeno hrano. 

Dodatek kalcija je glavni poudarek pri gutloadu. Opravljene raziskave so pokazale, da je potrebno živo hrano ponuditi ljubljenčkom med 24-72 ur po tem, ko smo jim izboljšali hranilne vrednosti. Če čakate več kot tri dni, da ponudite “gutloadano” hrano svojim ljubljenčkom je to enako, kot da tega procesa sploh ne bi počeli. Koristno je tudi že samo hranjenje različnih žuželk, tako da lahko res variiramo med obroki. Tudi vitamin A in D lahko dodamo v prehrano žive hrane.

Zakaj je pomembno?

Plazilci in dvoživke, ki jedo predvsem žuželke, se zanašajo na prehrano teh žuželk, da rastejo in ostanejo zdravi in močne. Če iz svoje prehrane ne zaužijejo ustreznih hranil, lahko razvijejo različne zdravstvene težave.

Presnovna bolezen kosti, znana tudi kot sekundarni prehranski hiperparatiroidizem, je ena pogostih zdravstvenih težav, ki lahko prizadene hišne ljubljenčke. Ker bi moralo gutloadanje vključevati dodatek kalcija in hrano, ki vsebuje ustrezne vitamine – žuželke, ki ne vsebujejo teh mineralov ne bodo vaših plazilcev ali dvoživk oskrbele z dovolj koristnega kalcija in vitamina D, kar vodi do krhkih kosti. Kosti se lahko tudi upognejo in zlomijo, lahko se pojavi tresenje mišic in lahko se razvije celo paraliza, če se bolezen dovolj poslabša. Temu se lahko izognemo, če je kalcij v živi hrani (ali pa je posipana!), če je na voljo ustrezna UVB razsvetljava in je vitamin D prisoten v hrani bodisi naravno ali kot dodatek.

Kaj izbrati za izboljšanje hranilne vrednosti?

Ko izbirate blagovno znamko prehrane za žuželke, si oglejte seznam sestavin in zagotovljeno analizo. Zajamčena analiza mora vsebovati manj kot 20% beljakovin in uravnoteženo razmerje med kalcijem in fosforjem. Poiščite sestavine, kot so lucerna, sadje, užitno cvetje, kalcijev karbonat in cvetni prah. Izogibajte se nepotrebnim kemikalijam in umetnim barvilom / okusom.

Ko izbirate sveža živila, ki jih boste hranili žuželkam, izberite sadje in zelenjavo, ki vsebuje hranljive snovi in vsebuje malo fosforja. Uporaba različnih živil bo pri žuželkah spodbudila samoizbirno vedenje, kar pogosto privede do boljšega apetita in bolj zaokrožene prehrane. Tu je kratek seznam sadja in zelenjave, ki jo lahko uporabite za prehrano:

 • želodova buča
 • lucerna
 • robide
 • regrat (listi in cvetovi)
 • ohrovt
 • morske alge
 • buča
 • spirulina
 • rumene buče

Praviloma velja, da če je varno, da lahko plazilec poje vrsto sadja in zelenjave, je potem tudi varno za žuželke. Dodamo jim lahko tudi cvetni prah (na primer Dragon flower power), ki med drugim tudi podpira zdravo črevesno floro plazilca. Seveda pazite, da hrano žuželk redno čistite, da preprečite nastanek plesni. Plesen lahko ubije žuželke ali pa povzroči bolezen pri vašemu ljubljenčku!

Pri vsej izbrani zelenjavi in sadju pazite, da je pridelana na biološki način – saj kakršnekoli sledovi škropiv/pesticidov ubije žuželke.

!! Ali ste vedeli?

Jackson's Chameleon with gout

 

Plazilci ne morejo shraniti beljakovin. Po drugi strani pa žuželke (še posebno ščurki) lahko shranijo vse beljakovine, ki jih zaužijejo v obliki sečne kisline. Ko je beljakovin v prehrani malo, lahko to sečno kislino spremenijo v uporabno beljakovino. Če plazilci v prehrani dobijo preveč sečne kisline, jo zadnji mehanizem za zaščito telesa prekristalizira okoli kosti / sklepov. Žal je to precej trajna bolezen, ki jo imenujemo tudi protin oziroma putika. Kadar slišimo, da so živali dobile premočno živo hrano za jesti, to ne pomeni da je bilo preveč žuželk, ampak da so le te bile napačno hranjenje. Zato odsvetujemo hranjenje pasjih, mačjih briketov in druge hrane žuželkam, ki vsebuje več kot 20% beljakovin. Putika se kaže v močnih oteklinah okončin (okrog sklepov).

Gutload je pomemben za vse živali – agame, kameleone, leopardje gekone, biserne kuščarice, vodne in kopenske želve – vse je odvisno kaj in v kakšni obliki jim ponudimo hrano za pojesti. Ne pozabite pa tudi na svojo raznoliko in zdravo prehrano 🙂

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 9.5.2024

 • Slovenska Bistrica – OMW (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 10.15 ure)
 • Tepanje – OMW (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 10.40 ure)
 • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 11.15 ure)
 • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 11.40 ure)
 • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 12.30 ure)
 • Vodice – MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 13.40 ure)
 • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14.20 ure)
 • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15.30 ure)

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri