Moj ljubljenček ne jé.. panika!

Večina kuščarjev nima ogromnih apetitov in jedo zmerno, zaradi česar je težko ugotoviti, ali se vaš kuščar prehranjuje, kot bi moral. Dva najboljša načina, kako ugotoviti, ali jé, sta redno tehtanje in iskanje iztrebkovNenaden padec teže ali pomanjkanje blata kaže na težavo, ki bi jo moral preučiti vaš veterinar.

Sezonske spremembe

Levitve, spremembe pri svetlobi in toploti in hormoni lahko povzročijo, da vaš kuščar preneha jesti ali pa jé veliko manj kot običajno. Verjetno se bo vaš kuščar nekaj dni skrival in se izogibal hrani. Če vaša osvetlitev simulira zimske razmere ali če je v zaprtem prostoru, kjer opazi zmanjšanje dnevne svetlobe, lahko apetit vašega kuščarja upade. V času razmnoževanja je padec lakote skoraj normalen, predvsem pri samcih.

Neustrezno bivališče

Če temperatura preveč pade, lahko vaš kuščar preneha jesti, saj se bodo njegove telesne funkcije upočasnile. Z zanesljivim termometrom spremljajte temperaturo v njegovem terariju in se prepričajte, da je temperatura znotraj priporočenega območja za njegovo vrsto. Umazana tla, brez skrivališč in nasploh neprimerne ureditve (simulacija pohištva ipd),saj se ne more počutiti varno, ali prenatrpana dekoracija lahko povzročijo, da vaš kuščar preneha jesti. Tudi previsoke temperature lahko povzročijo neješčnost.

Stres

Nenadne spremembe lahko povzročijo stres pri vašem kuščarju, zaradi česar se obotavlja pri hrani. Stresne spremembe vključujejo prehod iz enega prostora v drugegapreurejanje predmetov v njegovem prostoru ali premik terarija na drugo mestoČe je mogoče, sprememinjajte postavitve izredno redko in pustite kuščarju nekaj dni, da se prilagodi novemu položaju.

Bolezen, okužba in druge težave

Kakršna koli bolezen, od kožne bolezni do težav z ledvicami, lahko povzroči, da vaš kuščar preneha jesti. Paraziti in zunanje ali notranje okužbe lahko tudi zmanjšajo njegov apetit. Nekateri kuščarji so izpostavljeni zaprtosti in ne morejo “ustvariti” iztrebkov, še posebej, če ne dobijo dovolj vode, kar bo posledično povzročilo izgubo apetita. Za lajšanje vpliva je običajno potrebna sprememba prehrane.

Kaj je narobe z mojo agamo?

Ugotoviti, zakaj vaš bradata agama ne jé, je pravzaprav veliko lažje, kot si morda mislite. Obstaja dokaj kratek seznam možnih vzrokov.

Omeniti velja tudi, da niso vsi razlogi slabi. Včasih bradata agama neha jesti, ker gre skozi naravni postopek. Čeprav to ne pomeni, da tega ne bi smeli jemati resno, je namenjeno ponazoritvi, da vzrok morda ni konec sveta! Pri veliko lastnikih zasledimo paniko, še preden diagnosticirajo težavo, in na koncu je skoraj vedno vse vredu.

Prav tako je precej enostavno odpraviti številne življenjske in zdravstvene razmere, zaradi katerih bradata agama neha jesti. Dokler ste pozorni in hitro ukrepate, je običajno ni razloga za preplah.

Ostanite mirni, ugotovite, kaj se dogaja, in nadaljujte od tam.

Tesnoba in stres

Redkokdo pomisli na tesnobo in stres, kadar razmišljamo o neješčnosti. Vedno prvo pomislimo na osvetlitev ali kakšno bolezen (čeprav je lahko tudi to vzrok). Kot verjetno že veste, so bradate agame veliko bolj dovzetne za zunanje vplive, kot si ljudje mislijo. Domnevajo, da so ta bitja “tipični plazilci” (karkoli že to pomeni), ki nimajo veliko osebnosti.

Ampak to ne drži. Bradate agame se morajo počutiti prijetno in samozavestno. Čeprav ne rečemo, da gre za zahtevne kuščarje, lahko sprememba njihovih pogojev povzroči stres in izgubo apetita. Najpogostejši vzroki za to so spremembe njihove prehrane, osvetlitve, temperature in vlaga. Spremembe so še vedno lahko v mejah priporočenih vrednosti, ampak se lahko zgodi, da niti malo ne bo jedla, dokler se ne navadi na spremembo. Slabo počutje se lahko kaže tudi z ugrizi, črnimi bradami, mahanjem, odpiranjem ust ipd.

Druga pogosta sprememba je, če jih premaknete v nov terarij ali terarij premaknete v nov prostor. Nekaj časa bo trajalo, da se navadijo na to novo okolje, medtem pa bodo morda zavrnili hrano.

Nasvet: Drugi vzrok stresa in tesnobe, ki ga lastniki ignorirajo, so drugi hišni ljubljenčki. Če psi in mačke nenehno tečejo v bližini terarija, bo vaša bradata agama verjetno prestrašena. Če je mogoče, naj bo agama nekje na samem.

Nezadostna osvetlitev in temperatura

Ustrezna osvetlitev in temperatura sta zelo pomembna za vse plazilce, bradate agame niso nobena izjema. Pravilna osvetlitev njihovim telesom pošilja različne signale, da je čas za jesti. Hlad in tema počneta ravno nasprotno. Posledično verjetno ne bo jedla, če je v njihovem življenjskem okolju preveč hladno ali pa prevroče. Če je vaša luč šibka ali ni pravilno nastavljena, morda ne bo opravljala dela.

Nasvet: Agama potrebuje mešanico UVA in UVB svetlobe, da bo ostala zdrava in ohranila apetit. Prepričajte se, da to preverite, preden to odpravite kot možen vzrok. Pomembno je tudi, obe luči svetita vsaj dve uri po večerji (njihov zadnji obrok v dnevu), da jim pomaga prebaviti. Če jih nahranite in takoj zatem izključite svetlobo, se pošljejo nasprotujoči si signali, zaradi katerih lahko prenehajo jesti.

Starajo se

To bi lahko bil eden najpogostejših vzrokov za lastnike, ki se sprašujejo, zakaj njihove agame ne jedo več toliko kot nekoč. Nihče si ne misli, da gre morda za normalno in naravno spremembo! Ko je bradata agama mlada, raste hitro in je polna mladostne energije. Posledično mora pojesti veliko več hrane. S staranjem pa se stvari začnejo spreminjati (zveni znano?). Ko so odrasle, jim očitno ni treba zaužiti toliko hrane kot nekoč. To pomeni, da jedo manj kot prej. Neizkušenemu lastniku, ki ne ve, kaj lahko pričakuje, se zdi zaskrbljujoče, če poje približno polovico ali pa še manj od tistega, kar je včasih. Na srečo je vse to del naravnega procesa staranja.

Zaprtje

Če morda ne jedo, lahko trpijo zaradi zaprtjaZaprtje je kopičenje neke snovi v črevesju, ki ga ni mogoče premakniti z običajno prebavo ali krčenjem debelega črevesa. V resnih primerih je to lahko precej neprijetno in povzroča neješčnost, v resnih primerih tudi smrt. Poleg zavrnitve hrane bo vaša bradata agama verjetno videti utrujena in ne preveč aktivna. Zaprtje lahko povzroči uživanje substrata ali preveč nepravilne hrane. Uživanje substrata se morda zdi čudno, vendar se to ne zgodi vedno namerno.
!Kadar dajemo substrat na novo v terarij, je čisto normalno, da ga z jezikom narahlo okuša.

Hibernacija

Hibernacija je stanje, ki ga drugače imenujemo tudi zimsko spanje. V to stanje lahko preidejo v hladnejših mesecih. Večino časa se zadržujejo v hladnejšem delu terarija in mirujejo.

Levitev

Če se vaša bradata agama levi, je to lahko tudi vzrok za izgubo apetita. Neizkušeni lastniki so običajno presenečeni, ko to slišijo.

Bolezen

Kot ste verjetno že uganili, lahko zaradi različnih bolezni tudi agama preneha jesti. To je ponavadi prvi vzrok, na katerega neizkušeni lastniki skočijo, ko jih zaide panika, vendar to ne pomeni, da to ni možnost. Obstaja dolg seznam možnih bolezni, ki lahko pestijo te plazilce, vendar so okužbe in paraziti običajno najpogostejši. Ena okužba, ki jo boste pogosto videli, je gniloba ust (mouth rot). To se zgodi, kadar pride do okužbe ust, ki povzroči otekanje, krvavitev in celo ohlapne zobe. Kot si lahko predstavljate, bi bili zaradi teh simptomov prehranjevanje precej boleče (zato tudi ne jedo). Obstaja tudi možnost, da je vzrok parazit. To bo povzročilo, da se bradata agama počuti splošno slabo in ne želi jesti (ter je letargična).
 
Nasvet: v nekaterih primerih lahko paraziti dejansko povečajo količino hrane, ki jo agama poje. To je zato, ker parazit gostitelju ukrade večino prehrane. Čeprav gre v tem prispevku o tem, zakaj so živali neješče se nam je zdelo pomembno poudariti tudi to.
Očitno obstaja veliko drugih vrst bolezni, ki jih lahko dobi vaš ljubljenec, zaradi katerih ne bo jedel. Obstaja dolg seznam (čeprav so številni redki), zato je posvetovanje z veterinarjem vedno koristno.
 

Poškodbe

Čeprav se zdi malo verjetno, se tudi agame lahko poškodujejo. Najpogosteje zaradi neprimerne in nestabilne dekoracije v terariju, skok iz višine ipd. In poškodovane živali veliko bolj verjetno zavrnejo hrano kot zdrave.
 
Najpogostejši vzroki za neješčnost, ki jih mi opažamo pa so previsoke temperature, spolno dozorevanje in stalna izpostavljenost stresu.

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 1.8.2024

 • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14:00 ure)
 • Vodice – Bencinski servis MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 14:30 ure)
 • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15:30 ure)
 • Ljubljana – Bencinski servis MOL (BS, Letališka cesta 33B, 1000 Ljubljana (okrog 16:20 ure)
 • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 16:50 ure)
 • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 17:45 ure)
 • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 18:00 ure)
 • Tepanje – Bencinski servis Shell (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 18:30 ure)
 • Slovenska Bistrica – Bencinski servis MOL (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 19:00 ure)
  Razlika v urah lahko gre tudi do 1h +.

 

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri