Hibernacija.. Še vedno?

Hibernacija je izraz, ki se uporablja za prezimovanje – saj velika večina hladnokrvnih živali v hladnejših mesecih spi oziroma miruje. Najpogostejše vrste v ujetništvu, ki hibernirajo so bradata agama, leopardji gekon, ameriški gož, modrasi. Na kratko povedano – povečini hibernirajo vsi plazilci, ki se v naravi ne nahajajo v tropskem pasu (seveda obstajajo tudi izjeme tudi za tropski pas).

Ko medvedi hibernirajo, se upočasnijo in v hladnih mesecih gibanje povsem omejijo. Zmanjša se jim tudi apetit. Plazilci, enako kot medvedi, tudi poiščejo izolirano mesto za varen počitek. Različne votline in jame so več kot primerne – tako kot v naravi, tako tudi v ujetništvu.

Znaki, da se vaš ljubljenec pripravlja na hibernacijo:

 • manj časa preživi na vroči točki, išče hladne dele terarija
 • izguba apetita
 • spanec traja dlje
 • zadrževanje v temnejših delih terarija ter kopanje, da si pripravlja gnezdo za spanje

Takšno vedenje vas lahko sprva skrbi in morda mislite, da je vaš plazilec bolan. To je malo verjetno, toda če dramatično hujša ali je letargičen ali star manj kot 10 mesecev (seveda pod pogojem, če so nočno-dnevne temperature ustrezne in se kljub temu pripravlja na spanec), priporočamo, da obiščete veterinarja, ki je specializiran za plazilce, kot preventiva .

Kako dolgo traja?

Hibernacija plazilcev je odvisna od številnih dejavnikov, zato je težko predvideti natančen čas, v katerem se bo vaš plazilec skrival. Vrsta plazilcev seveda igra veliko vlogo v tem, kako dolgo hibernirajo. V ujetništvu hibernirajo v drugačnem obdobju kot v naravi v divjini, pomembno vlogo pa imajo tudi sama starost, spol, pogoji v terariju in pa okolje, v katerem se nahaja. V skrajnih primerih hibernacija nastopi že pozno jeseni in konča spomladi – ko se temperature dvignejo in dnevi začnejo postajati daljši. Hibernacije pa so lahko vsako leto drugačne – enkrat daljše, drugič krajše, pri nekaterih primerkih prej, pri drugih spet kasneje.

Zakaj prezimujejo?

Kot hladnokrvne živali plazilci ne morejo povečati telesne temperature, zato njihova temperatura odraža temperaturo njihove okolice. To je slabo, ker pomeni, da se trudijo, da se ogrejejo, ko je hladno in se ne morejo ohladiti, ko je vroče. Služi kot taktika preživetja, ko prevzamejo vedenjski instinkti, da žival preživi zimske mesece. Medtem ko temperature padejo in hrana postane redka, se živali v naravi začnejo pripravljati že zgodaj, tako da se skrijejo in porabijo manj energije. To seveda počnejo tudi v ujetništvu.

Ali naj žival med hibernacijo shujša? Ne bi smeli drastično shujšati – minimalna izguba teže je običajna, saj ne jedo. Ker pa so med prezimovanjem neaktivni, se neješčnost uravnoteži z mirovanjem, tako da ne izgubijo teže.

Torej, kaj moram storiti, če želi agama hibernirati?

Najbolje je, da jih preprosto prepustite temu in jo pustite počivati. Če prenehajo jesti, jim lahko pomaga, da jih okopate, da spodbudite delovanje črevesja, da je le to prazno, ko zares spijo. Prav tako lahko zmanjšate količino toplote in UV, ki jo trenutno zagotavljate. Recimo, da trenutno žarnice (UVB in grelne) gorijo 10–12 ur dnevno – nato jih zmanjšate tako, da jih za nekaj dni izklopite dve uri prej, da se vaš plazilec prilagodi na naravno osvetlitev in temperature, ki smo jih vajeni. v zimskem času. Nato lahko v naslednjih dneh in tednih še naprej postopoma zmanjšujete svetlobo in toploto, dokler je popolnoma ne izklopite. V času hibernacije je predvsem pomembno, da jih pustite čim bolj pri miru.

Opažamo predvsem, da se agame pripravljajo na hibernacijo, kadar nočne temperature padejo pod 23 stopinj – ne glede na letni čas. Običajno pa pri nas, v Sloveniji agame hibernirajo od oktobra do februarja, če pa imate v stanovanju višje temperature se lahko tudi zgodi, da agama sploh ne bo šla prezimovat.

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 1.8.2024

 • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14:00 ure)
 • Vodice – Bencinski servis MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 14:30 ure)
 • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15:30 ure)
 • Ljubljana – Bencinski servis MOL (BS, Letališka cesta 33B, 1000 Ljubljana (okrog 16:20 ure)
 • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 16:50 ure)
 • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 17:45 ure)
 • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 18:00 ure)
 • Tepanje – Bencinski servis Shell (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 18:30 ure)
 • Slovenska Bistrica – Bencinski servis MOL (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 19:00 ure)
  Razlika v urah lahko gre tudi do 1h +.

 

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri