Zgodba dveh bradatih agam

Pri brskanju čez Instagram objave smo naleteli na objave Helen Kairo, ki je umetnica, biologinja in preparatorka živali. Objavila je tudi zgodbo dveh bradatih agam, ki sta prihajali iz nepravilne oskrbe v zavetišče. Obe sta bili kasneje pod veterinarskim nadzorom. Podhranjena (leva agama) je bila tretirana proti kokcidii in podančicami, debelejša (desna) pa je dobivala izvleček regrata za pomoč pri regeneraciji zamaščenih jeter.

Na prvi pogled praktično ni videti, da bi bilo z njima karkoli narobe.

Če pogledamo pobližje, se zelo lepo vidijo izbokline na glavah agam. Leva je tako suha, da je njeno telo pričelo “porabljati” mišice na čeljustih, da je imelo dovolj energije za preživetje.Velja zmotno prepričanje, da so izbokline na glavi agame iz maščobe. V bistvu so pa to mišice na čeljustih, ki jih omogočajo žvečenje – enako kot pri vseh živih bitjih.

Leva, podhranjena agama ima vdrt trebuh. Njene zaloge maščobe so popolnoma porabljene. Kosti v nogah se izrazito vidijo. Tudi vretenca v repu izstopajo in so vidna. Predebela agama -desna, ima zelo širok trebuh. Ima tudi maščobo pod pazduho. Kuščarji običajno shranjujejo maščobo v trebušni votlini in repu (rdeča območja). Če zmanjka prostora na teh območjih, začnejo maščobo shranjevati pod pazduhami in brado (modra območja). Dvojna brada očitno ni omejena samo na ljudi.

Ta agama je podhranjena, a vendar odgovor na težavo ni tako enostaven – ni dovolj samo ji izboljšati prehrano. Veterinarji niso vedeli, zakaj je tako suha. Lahko se domneva, da je enostavno podhranjena, ampak čeprav sta korenček in ohrovt tako poceni, ima žival, ki je tako suha, pe hujše težave. Virusi, paraziti kot kokcidia ali pesek v prebavnem traktu lahko vplivajo na zmožnost absorbacije hranilnih vrednosti iz hrane. Pregledal jo je veterinar, da bi ugotovil vzrok podhranjenosti.

Debelost je veliko bolj komplicirana. Kuščarji ne shranjujejo samo višek kalorij kot maščobo, ampak tudi kot jajčni rumenjak. Shranjen v telesu služi kot investicija za bodoče mladičke. Zaradi ugodja v ujetništvu lahko shrani ogromne količine jajčnega rumenjaka. Brez mladičkov, ki bi ga lahko porabili, rumenjak “čaka” v telesu – ta pojav imenujemo folikularni stadij.
Več kot je rumenjaka, občutljivejši postaja in če mehurček z rumenjakom poči, žival običajno umre.

Rumenjak v telesu se ne more enostavno absorbirati in lahko vsak trenutek poči. V tem stadiju je izredno občutljiva in rokovanje ni priporočljivo, saj jo tudi to lahko poškoduje. Potrebno bo kirurško odstranjevanje rumenjaka.
Kuščarji niso ljudje in ne morejo enostavno izgubiti 15 kg in postati spet vitalni. Debelost pri kuščarjih pusti dolgotrajne posledice, ki so lahko tudi življenjsko ogrozujoče, pravtako jih ne moremo pozdraviti brez dolgotrajnega veterinarskega zdravljenja. Nizkokalorična hrana ji lahko nekoliko pomaga, vsekakor pa je potreben veterinarski pregled in nadzor.

Zgodba se na srečo lepo zaključi, obe agami sta bili po zdravljenju uspešno posvojeni v družini, ki razumeta vse njune potrebe.

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 25.4.2024

  • Slovenska Bistrica – OMW (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 10.15 ure)
  • Tepanje – OMW (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 10.40 ure)
  • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 11.15 ure)
  • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 11.40 ure)
  • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 12.30 ure)
  • Vodice – MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 13.40 ure)
  • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14.20 ure)
  • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15.30 ure)

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri