Katero živo hrano izbrati?

Z izbiro in nakupom žive hrane se je pomembno odločiti že ob sami odločitvi, da bomo v svoj dom sprejeli novega žužkojedega člana družine. Pravilna izbira in kvalitetna hrana je ena izmed najpomembnejših faktorjev, ki vpliva na zdravje in dobro počutje plazilcev.

Kaj pa izbrati?

Ko ljudje pomislijo na kuščarje in druge žužkojede živali, ki niso kače, pogosto domnevajo, da vsi jedo čričke – saj so le ti med najbolj znano živo hrano. Medtem ko so nekateri kuščarji rastlinojedi, je večina žužkojedih. Bradate agame, leopardji gekoni, kameleoni in vodne agame jedo čričke običajno dobijo čričke ponujene od začetka pa do konca svojega življenja.

Zakaj jim nebi popestrili jedilnika?

No, čričkov naj ne bi popolnoma izpustili iz prehrane. Čeprav današnji čriček ni enak včerajšnjemu, pa mu lahko z drugo hrano do določene mere spremenimo hranilne vrednosti. Njihov način premikanja pravtako spodbudi plenilski nagon pri živalih.

Vendar imajo črički nekaj pomanjkljivosti. Če jih gojite ali pa jih imate doma vedno v večjih količinah, že veste, da so črički glasni in lahko ob nepravilni oskrbi grozno smrdijo. Tudi precej hitro umrejo, kar je hkrati potratno in še dodatno prispeva k neprijetnemu vonju! Znani so tudi kot oportunistični kanibali.

Na kaj moramo biti pozorni?

Tako kot se ena vrsta žuželk razlikuje od druge, tako tudi iste vrste žuželk v posameznih življenjskih stadijih. Življenjski stadij lahko drastično vpliva na vsebnost hranil, kar najbolje vidimo v fazi ličinke muh, hroščev in moljev. Na splošno imajo mlade nimfe žuželk več beljakovin in manj maščob, pa tudi večjo vsebnost mineralov.

Prehrana in skrbi same žive hrane ima tudi pomembno vlogo pri prehrani plazilcev, saj so nevretenčarji pogosto edini vir hrane. Zelenjava in sadje vsebujejo vodotopne vitamine in jih hidrirajo, žita, zrna in stročnice pa zagotavljajo energijo in beljakovine za rast žuželk.

Torej, namesto da se zanašamo na eno osnovno vrsto žive hrane in malo kalcijevega praška, je pomembno raziskati hranilno vrednost in ostale lastnosti žive hrane, ki je na voljo za prodajo.

Alternativa hišnim čričkom

 • Sredozemski murni (Gryllus bimaculatus) – so sorazmerno počasni in odrasli so eni izmed največjih vrst murnov. So bolj mesnati kot druge vrste – idealni za hranjenje večjih kuščarjev. Lahko so agresivni, zato je potrebna pazljivost pri hranjenju. Sredozemski murni so najglasnejši in s svojih oglašanjem lahko povzročajo precejšen hrup, še posebej v primeru pobega.
 • Stepski murni (Gryllus assimilis) – so veliko bolj tišji kot pa hišni črički in sredozemski murni, zato so še toliko bolj popularni pri lastnikih eksotičnih živali.

 

Odrasle žužkojede živali se morajo držati striktnega urnika hranjenja – mit ali resnica?

Hranjenje vašega ljubljenčka po določenem urniku dejansko ne zagotavlja, da bo ta zdrav. Nekatere živali lahko hranimo enako kot druge predstavnike vrst, pa vendar bodo zaradi takšnih ali drugačnih razlogov debelejše ali bolj suhe od ostalih. To velja predvsem za odrasle živali, saj je debelost pri mladičkih zelo redka.

Najboljši način, da ugotovite, ali sta število in pogostost hranjenja, ki jo prejema vaš ljubljenček, primerna, njihova teža in samo telesno stanje. Za spremljanje teže uporabite digitalno tehtnico za kuhinjo in primerjajte svojega ljubljenčka s slikami zdravih divjih posameznikov. Če vaš hišni ljubljenček pridobiva na teži ali začne izgledati močan, zmanjšajte količino hranjenja oz obroka. Če vaš ljubljenček shujša ali začne izgledati suhljat, povečajte hranjenje – če to ne pomaga, je potreben obisk veterinarja!

Kaj še lahko vključimo v jedilnik?

 • Puščavske kobilice (Locusta migratoria) – postajajo tesna konkurenca murnom – saj so čedalje bolj priljubljene kot hrana. Ker so živih barv in zelo aktivne, hitro vzbudijo zanimanje vaših ljubljenčkov. Zlasti bradate agame in kameleoni jih obožujejo.
 • Mokarji (Tenebrio molitor) – mokarji so poleg čričkov najbolj znana hrana za plazilce. Te majhne ličinke imajo visoko vsebnost vlage, ponudimo jih lahko veliko plazilcem. So dobra popestritev vsakega jedilnika.
 • Argentinski ščurki (Blaptica dubia) – imajo bogato hranilno vrednost, visoko vsebnost vlage in beljakovin – zaradi česar so odličen obrok za veliko vrst plazilcev. Veljajo kot najboljša izbira žive hrane med vsemi vrstami, ki jih imamo na voljo.
 • Voščene vešče – čebelje ličinke (Galleria mellonella) – so zaradi visoke vsebnosti hranil in maščob zelo priljubljene. So majhne bele in mehke ličinke, ki so odlične za dodatek k prehrani majhnih plazilcev in dvoživk. Voščene vešče so priljubljene pri bradatih agamah in leopardjih gekonih.
 • Zofobi (Zophobas morio) – so zelo priljubljen poslastek bradatih agam in modrojezičnih skinkov, saj ponujajo skoraj enake hranilne vrednosti kot pa mokarji – v veliko večji ličinki. Te ličinke niso le prehransko odlične, ampak imajo dobro vsebnost vlage in zagotavljajo lep hrustljav obrok za vaše plazilce. So zagotovo v top 5 najbolj priljubljenih živil za plazilce in so odličen dodatek k redni prehrani vašega plazilca.

Seveda lahko izbirate tudi med ostalo živo hrano, ki jo imamo v ponudbi. Pomembno je le, da prilagodite velikost žive hrane svojemu ljubljenčku.

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 9.5.2024

 • Slovenska Bistrica – OMW (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 10.15 ure)
 • Tepanje – OMW (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 10.40 ure)
 • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 11.15 ure)
 • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 11.40 ure)
 • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 12.30 ure)
 • Vodice – MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 13.40 ure)
 • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14.20 ure)
 • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15.30 ure)

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri