Kameleoni in njihove pogoste težave

panterjev kameleon

Vsi si želimo imeti zdravega kameleona in ga obdržati čim dlje pri življenju. Čeprav je kameleon edinstven in zanimiv hišni ljubljenček, na noben način ni hišni ljubljenček, ki bi ga lahko prepustili sami sebi. Veliko je stvari, zaradi katerih lahko kameleon zboli. Iz tega razloga je treba več pozornosti nameniti vrsti hrane, ki jo jedo, vodi, ki jo pije, okolju, v katerem živi, in temperaturi, ki ji je izpostavljen. Večino bolezni lahko preprečimo, če zgoraj omenjena področja dobro spremljamo.

1. Metabolična bolezen kosti:

imenovana tudi MBD je najpogostejša bolezen, ki jo zasledimo pri kameleonih. MBD je natančneje splošen izraz, ki opisuje zbirko zdravstvenih motenj, ki prizadenejo kosti. Na primer, lahko izvirajo iz sekundarnega prehranskega hiperparatiroidizma (NSHP, ki je najpogostejši), sekundarnega hiperparatiroidizma ledvic (RSHP), hipertrofične osteopatije (HO) in osteoporoze.
Vzrok: Ta bolezen se ponavadi pojavi, ko kameleon ni izpostavljen zadostni količini UVB žarkov, lahko je krivo tudi pomanjkanje kalcija v prehrani in pa neuravnotežena prehrana.
Znaki: MBD napreduje počasi, zato je pomembna stalna kontrola. MBD se najpogosteje kaže v upognjenih nogah, mehkih čeljustih in okornosti.

Sčasoma ima lahko vaš kameleon težave s plezanjem, izgubo apetita in težave pri projiciranju jezika za hranjenje. Če vaš kameleon sploh ne uporablja jezika, je zelo pomembno, da hitro obiščete veterinarja. Težave z jezikom, ki jih fizične poškodbe ne povzročajo, so običajno znak prehranske pomanjkljivosti.

 • Preprečevanje in zdravljenje: Da ne bi imeli opravka z MBD poskrbite, da žuželke obogatite z ustreznimi vitamini in kalcijem. Poleg tega poskrbite za primerno UVB svetlobo. Če pravilno skrbite za kameleona, nikoli ne sme zboleti za MBD.

2. Stomatitis

je bolezen, ki prizadene ustno votlino, jezik, nebo ali požiralnik kameleona. Pojavi se, ko se nezdravljena okužba razširi in prizadene čeljustno kost.
Vzroki: stomatitis lahko povzroči slaba oskrba živali, slaba prehrana in bakterijska okužba. Povzroča ga lahko tudi neustrezna raven fosforja in kalcija, pomanjkanje vitamina C, slaba temperaturna regulacija. Lahko pa jo povrzoči tudi poškodbe v ustnih – praske ali rane.

ZnakiZgodnji znaki te bolezni vključujejo kopičenje rjavo-rumene snovi ob dlesnih in otekanje čeljusti. Lahko povzroči tudi izgubo apetita, če okužbe ne zdravimo pravočasno.
Preprečevanje: obvezen je seveda dnevni pregled kameleona – vse od sprememb v hoji, apetitu in stopnji aktivnosti. Poleg tega naj bodo temperature na optimalni ravni – odvisno seveda od vrste kameleona. Hranite vašega ljubljenca z raznoliko živo hrano, obogateno s kalcijem, vitamini in minerali.

3. Respiratorne infekcije:

Okužba dihal je pogosta zdravstvena težava, povezana s kameleoni. Označuje okužbo dihalnih poti kameleona. Lahko gre za okužbo zgornjih ali spodnjih dihal, odvisno od območja okužbe. Če prizadene pljuča in povzroči pljučnico, se imenuje okužba spodnjih dihal. Na drugi strani je okužba zgornjih dihal, če prizadene nosne sinuse in usta.
Vzroki: okužba je posledica prenizke temperature v terariju in previsoke/prenizke vlage ter slabega zračenja.
Znaki te bolezni vključujejo zevanje ust, izgubo apetita, oteženo dihanje in letargičnost. Drugi znaki so pokanje ali piskanje, vnetje, mehurčki okoli nosu in ust ter pretirana sluz. Če vaš kameleon smrči med spanjem, je to lahko znak te bolezni.
Preprečevanje: pomembna je dobra kvaliteta zraka v terariju oziroma odlično zračenje. Obvezno je potrebno tudi redno čiščenje iztrebkov in drugih organskih odpadkov (poginuli črički, odmrle rastline).

Zdravljenje: okužbe dihal (bodisi zgornje bodisi spodnje) so lahko usodne. Zato jih je potrebno zelo zgodaj zaznati in agresivno zdraviti. Takoj, ko sumite, da je vaš kameleon zbolel, ga nemudoma odpeljite k veterinarju. Dlje kot odlašate, večja je verjetnost, da bo vaš kameleon umrl. Močno odsvetujemo poskuse zdravljenja tega stanja doma in povsem sami. Po ugotovitvi etiologije bolezni lahko traja tudi en mesec in tudi mesec posebne nege. V tem obdobju naj bo vaš kameleon izpostavljen optimalnim temperaturam, da se bo učinkoviteje boril proti okužbam.

Znaki vključujejo zevanje ust, izgubo apetita, oteženo dihanje in letargičnost. Drugi znaki so pokanje ali piskanje, vnetje, mehurčki okoli nosu in ust ter pretirana sluz. Če vaš kameleon smrči med spanjem, je to lahko znak respiratorne infekcije.

4. Putika

Je zelo resno zdravstveno stanje in obstajata dve vrsti putike: primarna in sekundarna. Primarna se pojavi takrat, ko se kameleon hrani s preveč beljakovinsko močno hrano, medtem ko sekundarna putika povzroči drugo zdravstveno stanje. Odpoved ledvic je glavni vzrok putike pri kameleonu (sekundarna putika). Odpoved ledvic je pogost vzrok smrti pri kameleonih v ujetništvu in dolgoročno lahko privede do drugih izčrpavajočih stanj – putike, za katero je običajno značilno boleče otekanje sklepov nog. Je zelo zapleteno stanje z različnimi znaki, zato ga to bolezen mora reševati veterinar. Putika se pojavi, ko v krvi nastane presežna količina sečne kisline. Te sečne kisline običajno tečejo v krvnem obtoku in se zataknejo pri nekaterih kapilarah in s tem povzročijo otekanje in bolečino.
Znaki: zmanjšana gibljivost, otekanje sklepov, prekomerno pitje, izguba apetita in ekstremna agresivnost, zlasti ko se dotaknemo sklepov. Tudi vaš kameleon lahko kaže znake bolečine pri hoji, plezanju in ga lahko vidite, da stoji na treh nogah namesto na štirih (običajno ne stoji na eni od zadnjih nog).
Preprečevanje: ledvični kamni in putika sta običajno posledica dehidracije in beljakovinsko močna hrana (odsvetujemo hranjenje pasjih in mačjih briketov živi hrani, ki jo želimo ponuditi našim ljubljenčkom – velja za vse živali, ne samo kameleone).


Zdravljenje: prepustite ga veterinarjem. Vključuje ga predpisovanje zdravil, ki bodo raztopile sečne kristale, ali dejansko operacijo kameleona za odstranjevanje sečnih kristalov.

Druge težave, ki jih lahko imajo kameleoni, pa niso bolezni:

 • dehidracija
 • opekline
 • zastoj jajc v jajcevodih (samice)
 • edem
 • okužba z notranjimi in zunanjimi paraziti (gliste in pršice)

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 25.4.2024

 • Slovenska Bistrica – OMW (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 10.15 ure)
 • Tepanje – OMW (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 10.40 ure)
 • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 11.15 ure)
 • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 11.40 ure)
 • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 12.30 ure)
 • Vodice – MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 13.40 ure)
 • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14.20 ure)
 • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15.30 ure)

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri