Kaj moram vedeti pred nakupom prve eksotične živali?

Kaj moramo vedeti pred nakupom eksotične živali

Ko razmišljate o nakupu kače, kuščarja, dvoživke ali drugega plazilca ter nevretenčarja, morate vedeti več stvari. Pomembno je, da te stvari dobro razmislite pred nakupom živali, ki morda na koncu ni primerna za vašo družino. Pred nakupom raziščite vrsto. Izbira in skrb za plazilca ni tako preprosta, kot se zdi.

Zavedati se je potrebno, da velika vrsta plazilcev in nevretenčarjev izvira iz drugačnega naravnega okolja, kot ga imamo tukaj v Sloveniji, zato jim je potrebno z različno tehniko in opremo zagotoviti okolje, ki jim zagotavlja zdrav razvoj, rast in odlično počutje

Čeprav je na začetku lahko precejšen finančni zalogaj, pa vendar vam bo na koncu žival hvaležna, pa tudi vi boste srečni, da bo žival zdrava in ne bo pogostih obiskov pri veterinarju.

mladicek ameriskega goza

Vaš prvi korak pri lastništvu eksotične živali naj bo obisk knjižnice, knjigarne ali kakovostnih spletnih mest, da pridobite čim več informacij. Vendar tudi z informacijami na spletnem mestu ni pametno takoj zagrabiti, saj se lahko pojavijo tudi napačni podatki. Ne pozabite tudi, da je začetna nakupna cena živali le del stroškov oskrbe. V svojem proračunu boste morali zagotoviti dodatke za terarij, ogrevanje, hranjenje, veterinarsko oskrbo itd. Ko berete o različnih vrstah, ki so na voljo, bodite pozorni predvsem na naslednje:

 • Končna (odrasla) velikost 

največkrat se pojavi problem (predvsem pri kačah), ko žival doseže končno velikost. Ko je majhno, je vse ljubko in enostavno za rokovanje, ko pa odraste, pa ni tako enostavno rokovati z 20 kg dolgo kačo. Nekatere vrste kuščarjev so veliko bolj primerne za rokovanje kot pa druge, nego in občasno rokovanje pa potrebujejo vse. Tudi terarij je potrebno očistiti, kakšno tehniko zamenjati, ter verjetno bo občasno (predvsem iz preventive) potreben obisk veterinarja.

 • Nastanitev / terarij

pomembno je, da svojemu plazilcu zagotovite ustrezno življenjsko okolje. Terariji morajo biti odporni na pobeg in zagotoviti morate dovolj prostora za premikanje. Upoštevati morate tudi dejavnike, kot so čiščenje, razkuževanje in redno vzdrževanje. Najpogostejša storjena napaka je nakup premajhnega terarija. Kruto in nehumano je nastaniti žival v premajhnem terariju. Ne povzroča le hudega stresa, ki vodi do bolezni in vedenjskih težav, temveč tudi močno otežuje rokovanje in delo s teritorialnimi živalmi. Takšne živali preživijo večino svojega časa, ko poskušajo pobegniti iz svojega ograjenega prostora, pogosto pa se tako hudo poškodujejo, da potrebujejo veterinarsko oskrbo. 

 • Hranjenje / prehranske zahteve

večina kuščarjev je žužkojedih – v naši ponudbi najdete hrano tako za mini kakor tudi za večje živo hrano. Določeni varani in pa tudi kače, pa jedo miši, podgane, piščance in ostalo hrano. Obstajajo pa seveda živali, ki jedo samo sadje in zelenjavo. Če namestitev in skrb za žuželke, kakor tudi shranjevanje podgan ali zajcev v zamrzovalniku ni nekaj, s čimer se vi ali vaša družina ne morete ukvarjati – potem mesojedi ali vsejedi plazilci niso za vas. Posušene žuželke, ki so na voljo v trgovinah za male živali, niso ustrezna zamenjava za svež, cel plen, v mnogih primerih pa se jih plazilci niti dotaknejo.

Še kaj je potrebno vzeti v obzir?

 • Toplota: ker so plazilci hladnokrvni, sami po sebni ne morejo vzdrževati telesne temperature, ki jo potrebujejo za normalno življenje. Zanašati se mora na vas, da zagotovite okolje in toploto, ki mu omogoča, da ostane zdrav. Zagotoviti je treba temperaturni gradient, da se vaš plazilec lahko premika iz kraja v kraj, saj se mora ogreti s sončenjem ali ohladiti.

 • Svetloba: zagotavlja vašemu ljubljenčku posebne vitamine za presnovo mineralov, hkrati pa ustvarja okolje, ki poskrbi za samo naravo živali; nekateri plazilci so dnevno aktivni, spet drugi so aktivni samo ponoči. Za številne plazilce se lahko svetlobni vir uporablja tako za svetlobo kot za ogrevanje (grelne žarnice). Vendar pa za vrste, ki zahtevajo temo z višjimi temperaturami okolja od vaše sobne temperature, kombinirane rešitve za ogrevanje in osvetlitev ne bodo delovale in morata biti oba elementa ločena.

 • Vlaga: plazilci so v naravi vajeni dokaj stabilne vlage. Glede na potrebe živali je potrebno zagotoviti opremo za uravnavanje vlage v terariju. Morda boste morali namestiti pršilnike, kapljalnike ali meglilnike.

Ampak.. kje pa kupiti žival?

Ko ste se odločili za vrsto živali, pripravili terarij.. je seveda naslednja stvar, ki jo boste potrebovali, žival. Čeprav se to morda sliši očitno, je pomembno, da kupite žival, ki je zdrava in brez bolezni. Plazilci lahko zelo dobro skrivajo zdravstvene težave in čeprav se na zunaj morda zdijo zdravi, bi se dejansko lahko zdravje poslabšalo in žival bi umrla kmalu po tem, ko bi jo prinesli domov.


Zato je tako pomembno, da svoje živali kupujete pri znanih uglednih rejcih ali v specializiranih trgovinah za male živali. Pri rejcih si lahko ogledate pogoje, pod katerimi se gojijo pa tudi možnost, da jih pregledate, preden jih kupite, in se prepričate, da se pravilno hranijo, zlasti kače. Vprašajte vzreditelja ali trgovino za male živali, kdaj bodo naslednjič hranili žival, da boste lahko tam opazovali, kako žival jedo, in se prepričajte, da ima dober zdrav apetit.

Tam si lahko ogledate pogoje, pod katerimi se gojijo in gojijo, pa tudi možnost, da jih pregledate, preden jih kupite, in se prepričate, da se pravilno hranijo, zlasti kače. Vprašajte vzreditelja ali trgovino za male živali, kdaj bodo naslednjič hranili žival, da boste lahko tam opazovali, kako žival jedo, in se prepričajte, da ima dober zdrav apetit.

Preden kupite žival, porabite čas in trud za raziskovanje potreb vašega izbranega plazilca, da jih boste v celoti razumeli in jim zagotovili čim bolj naravno, realistično in zdravo okolje. Preveč teh živali umre zaradi zanemarjanja, če jih držimo v slabših kot idealnih razmerah in/ali niso hranjene z ustrezno prehrano.

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 4.7.2024

 • Slovenska Bistrica – OMW (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 10.15 ure)
 • Tepanje – OMW (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 10.40 ure)
 • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 11.15 ure)
 • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 11.40 ure)
 • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 12.30 ure)
 • Vodice – MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 13.40 ure)
 • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14.20 ure)
 • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15.30 ure)

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri