Kaj je dobro vedeti pred nakupom žive hrane?

Zakaj sploh živa hrana?

Vse dvoživke in velik delež vrst plazilcev so žužkojedi. V naravi imajo te vrste dostop do najrazličnejših vrst plena in si lahko zagotovijo naravno uravnoteženo prehrano. Z zagotavljanjem redne oskrbe z različnimi komercialno vzrejenimi živimi žuželkami lahko plazilcem in dvoživkam v ujetništvu ponudimo variacijo v njihovi prehrani, kar bo v veliki meri spodbudilo njihov apetit in jih ohranilo zdravo.

Še preden pripeljemo novega ljubljenčka domov, je dobro raziskati, s čim se sploh prehranjuje in kje takšno hrano dobiti. V naši ponudbi imamo več kot 15 različnih vrst žive hrane, tako da se definitivno za vsako žužkojedo žival najde nekaj primernega. 

Zaradi različnih velikosti živali imamo v ponudbi tudi različne velikosti žuželk. Od mikro čričkov, ki so primerni za podrevnice, majhne kameleone, kakor tudi za ribe, do odraslih ščurkov, ki jih odrasle agame, kuščar ovratničar in hrčki z veseljem pojedo.

Načeloma velja pravilo (predvsem pri mladičkih!), da velikost žive hrane naj ne presega razdalje med očmi – torej; če meri razmak med očmi mlade bradate agame nekje 1cm – naj bo hrana podobne velikost. Če je malce večja ali manjša, tudi ni nič napačnega. A vendar, naj ne presega preveč. 

razlicna-ziva-hrana

Ko je jedilnik izbran in živa hrana dodana v košarico na naši spletni strani, nato pride do vprašanja, kako sploh prejeti živo hrano?

Na voljo imamo 3 opcije:

 • dostava preko kurirske službe
 • osebna dostava na prevzemne točke
 • osebni prevzem na prevzemnem mestu na Ptuju

Dostava preko kurirske službe
Če izberete to dostavo, bo paket v roku 1-2 dni od naročila odposlan, vkolikor je naročeno na zalogi. Če naročite živo hrano, ki je po naročilu (kot so vinske mušice, vešče, pakiranja po 100 in 1000 kos) pa prejmete takoj po naslednjem uvozu žive hrane. Ko paket predamo kurirju, na njegovo vsebino in rokovanje več ne moramo vplivati, tako da za stanje, v katerem prispejo žuželke, ne moremo odgovarjati. Vsekakor se potrudimo in jih varno zapakiramo, označimo z nalepkami – pa tudi večina kurirjev že pozna naše pakete, tako da z njimi kar se da lepo rokujejo. 

Osebna dostava na prevzemne točke
Na vsake 14 dni osebno pripeljemo živo hrano na prevzemne točke po Sloveniji. Ob četrtkih imamo dostavo po Osrednjeslovenski regiji in sicer na relaciji Ptuj – Slovenska Bistrica – Ljubljana – Kranj. Tukaj garantiramo kvalitetno in živo dostavo, saj je način dostave v naših rokah. Seveda pa lahko ob prevzemu hrane vprašate tudi še za kak nasvet.

Osebni prevzem na prevzemnem mestu na Ptuju
Še najbolje pa je, da si vzamete čas, pridete na Ptuj prevzet, pregledat v živo našo celotno ponudbo hrane in opreme. Za nakup se vsekakor lažje odločimo, če izdelek vidimo v živo 🙂

Živo hrano imamo.. kaj pa sedaj?

Ne glede na to katera živo hrano ste kupili in vam jo je dostavila kurirska dostava, paket je potrebno takoj odpreti in vzeti iz škatle, v katerem je prispela. 

Z živo hrano iz kategorij ličinke in črvi, manjše žuželke in muhe rokujemo drugače – pod posameznimi izdelki imamo opisano, kako jih shranjevati in namestiti, da dolgo živijo.

Murne, čričke, kobilice, mokarje in zofobe ter seveda ščurke pa prestavimo v večje posode in nikakor jih ne smemo pustiti v embalaži, v kateri jo prejmemo. Murni in črički lahko kartonasto škatlo (če naročite pakiranja 500 ali 1000 kos) pregrizejo in nato boste imeli živo hrano po celotnem stanovanju. 

Posode naj bodo iz takšnega materiala, da jih je enostavno očistiti. Najbolj primerne so plastične posode Dragon Pet plaza, saj so lepo prozorne, vidimo v notranjost, pokrov je mrežast, kar omogoča odlično zračenje. Za večje količine pa lahko uporabimo dovolj visok klasični plastični zabojnik, da murni in črički ne skočijo iz njega – pri kobilicah pa je obvezno potrebno namestiti pokrov z veliko zračenja, saj kobilice odlično plezajo po vsaki površini.

Mokarji, zofobi, murni, črički in ščurki za normalno življenje ne potrebujejo dodatnega ogrevanja, tako da je temperatura, ki je v stanovanju, dovolj. Kobilice pa izvirajo iz vročega območja, tako da je za daljše in kvalitetno življenje dodatno ogrevanje potrebno. Suho hrano prejmejo že vsi zraven v pošiljki (razen mokarjev) – prejmejo ali pšenične otrobe ali pa posebne briketke. 

Za hidracijo jim lahko ponudimo jabolke, hruške, bučke, korenček, kumarice, zeleno solato ipd. – vsekakor pa je pomembno, da jim zelenjavo, ki je ne pojedo v 24h odstranite, saj se v nasprotnem primeru začne pojavljati plesen, kar vodi v smrt žive hrane. Katero preostalo hrano še lahko jedo, najdete v članku Oskrba čričkov.

 

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 4.7.2024

 • Slovenska Bistrica – OMW (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 10.15 ure)
 • Tepanje – OMW (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 10.40 ure)
 • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 11.15 ure)
 • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 11.40 ure)
 • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 12.30 ure)
 • Vodice – MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 13.40 ure)
 • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14.20 ure)
 • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15.30 ure)

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri