Naš projekt “gojilnica žuželk na trajnostni način”

Sama sva bila že pred začetkom “DS Reptiles” lastnika eksotičnih živali, vendar sva se srečevala s problemi – nedobavljivost hrane, pomanjkanje kvalitetne opreme za ljubljenčke, napačno svetovanje in premnogo različnih informacij, za katere se nisva mogla odločiti, ali so dejansko ustrezne in dobre za najine živali ali ne.
Vozila sva se celo v tujino po hrano, vendar tudi tam nisva bila vedno zadovoljna s ponujenim. Ker vsak lastnik živali hoče le najboljše zanje, sva se nekako začela spraševati, kaj pa če bi se midva začela ukvarjati s tem bolj profesionalno – ker sva po kratkih raziskavah ugotovila, da se tudi drugi lastniki srečujejo s precej enakimi težavami, kot midva. Živali so nama tako ali tako zlezile pod kožo, če bi pa lahko poklicno, hobi spremenila v biznis pa še je toliko bolje.

V največji meri sva raziskala živo hrano – katere tudi največ prodava. Razlikujeva se v tem, da žuželk ne naročujeva samo v majhnih posodicah, ki so namenjene samo za transport in jih ne pustiva živeti v njih, ampak jih naročujeva tudi v večjih količinah, jih nato prestaviva v večje zaboje, kjer nato ob obilju hrane počakajo, da se jih naroči in lahko odpotujejo do stranke živahni, dišeči in seveda živi.

Ker pa nisva vedno zadovoljna z dobavami, sva se odločila, da greva korak dlje in začneva gojiti svoje žuželke – kajti le tako bova lahko nadzorovala kakovost, higieno, in hrano, ki jo bodo žuželke dobile.

Katere vrste pa se bo gojilo?

Sprva se bo fokusiralo na 2 vrsti ščurkov, po katerih je tudi največ povpraševanja:

Argentinski ščurki

Turški ščurki

Kasneje pa tudi mokarje in zofobe, ter sčasoma pa še kakšno drugo vrsto žuželk. Žuželke, gojene pri nas bodo tudi v trgovini posebej označene, tudi embalaža bo malce drugačna. 🙂

Na tej strani se bodo tudi objavljale redne posodobitve glede gojilnice – postopki, napredki, posnetki in fotografije.

Načrtovan začetek prodaje lastne žive hrane:

oktober 2022

Kakšen pa je trajnostni način?

Po definiciji je “trajnostnost sposobnost vzdrževanja ravnotežja določenih sistemov ali stanj v nekem procesu.”

Vsi vemo, da se žuželke primarno prehranjujejo s sadjem in zelenjavo – oziroma z vsem užitnim. Še posebno imajo rade že zrelo sadje, rahlo ovelo zelenjavo – ki pa nam ljudem na videz več ni všečna in užitna, zato tudi velikokrat ostane na trgovinskih policah.

Zadali smo si cilj, da malce pomagamo naravi z zmanjševanjem količine odpadnega sadja in zelenjave, 1kg ščurkov lahko v enem dnevu pomalica skoraj kilogram jabolk!

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 9.5.2024

  • Slovenska Bistrica – OMW (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 10.15 ure)
  • Tepanje – OMW (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 10.40 ure)
  • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 11.15 ure)
  • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 11.40 ure)
  • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 12.30 ure)
  • Vodice – MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 13.40 ure)
  • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14.20 ure)
  • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15.30 ure)

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri