Osamljene živali

Osamljenost je en izmed najhujših občutkov, ki ga lahko ljudje občutimo. Gre za notranji občutek praznine in zapuščenosti, zdi se nam, da ne spadamo nikamor, da smo odrezani od ljudi, s katerimi bi želeli imeti stike in ta občutek lahko doleti vsakogar – ne glede na kulturo, raso, družbeni razred ali starost.

Pa vendar.. a živali občutijo enako kot mi?

Morda bo presenetljivo, ampak večina živali na zemlji je samotarjev. To pomeni, da večino svojega življenja preživijo sami. Od devetih milijonov vrst, ki jih poznamo, jih večina obstaja na tem svetu in le redko pridejo v stik z drugimi tovrstnimi vrstami. Toda, ko gre za naše hišne ljubljenčke, nas najbolj privlačijo živali, ki so do nas zelo družabne in ljubeče. Kot družbene živali sami iščemo hišne ljubljenčke, ki dopolnjujejo naše skupne instinkte.

Čeprav smo vsakodnevno določeni čas ločeni od svojih hišnih ljubljenčkov, smo kot ljudje še vedno sposobni sodelovati v družbenih dejavnostih; naj bo to za delo, družinska in prijateljska srečanja in podobno. Naši hišni ljubljenčki nimajo enakih možnosti, ko jih zapustimo. Razumljivo je, da lahko hišne ljubljenčke pustimo same – za veliko večino je to zelo osamljen čas zanje, ki pogosto postane stresni, kar povzroči kronično tesnobo in žalost. Osamljenost je najpogostejše vprašanje dobrega počutja hišnih živali. Čeprav je manj verjetno, da mačke trpijo zaradi osamljenosti in imajo težave, pa so psi nedvomno najbolj prizadeti. Ljudje smo vzrejali pse, da bi bili zvesti vsakodnevni spremljevalci. Nehote jih okrepimo, da nas spremljajo ali cvilijo, da bi prišli noter, in nas potrebujejo v nenehnem pogledu. V mnogih pogledih smo ustvarili vrsto, ki nas mora imeti ves čas. Na vedenje psov zato vedno vpliva naše vedenje.

Kako je s plazilci?

Plazilci se zelo razlikujejo od mačk, psov, konjev, morskih prašičkov, kuncev in drugih priljubljenih hišnih ljubljenčkov. Kot vemo, so plazilci ektotermični in imajo luske, medtem ko so sesalci toplokrvni in so prekriti z krznom (obstajajo tudi izjeme). Poleg tega so najpogostejši hišni ljubljenčki popolnoma udomačeni, plazilci pa ne – jih ni mogoče razlikovati od divjih vrst. Večina sesalcev, ki živijo ob ljudeh, so po svoji naravi družbene živali, medtem ko so resnične socialne interakcije med plazilci redke.

Vaš pes ne potrebuje grelne točke za sončenje, medtem ko jo bradata agama nujno potrebuje. Vaša mačka se bo z veseljem odzvala na klic narave na za to določenem mestu, medtem ko se bo želva podelala kjer koli in kadar koli bo hotela. Hrano svojega papagaja lahko hranite v omari poleg žit za zajtrk, vendar tega verjetno ne bi želeli storiti s črički vašega leopardjega gekona.

Ne moremo zares vedeti.

Nikoli ne moremo natančno vedeti, kaj se dogaja v glavah naših legvanov, želv ali kraljevih smokulj. Niti ne moremo biti prepričani, kaj se dogaja v glavah naših psov ali mačk, njihovi možgani pa verjetno delujejo precej podobno kot naši. Torej nikoli ne moremo dokončno odgovoriti na vprašanja, povezana z osamljenostjo. Njihove izkušnje, želje in borbe si lahko poskušamo interpretirati le na podlagi našega poznavanja vedenja živali. In morda bomo lahko sklepali na podlagi načina življenja naših hišnih ljubljenčkov v naravi.

Toda pri tem se moramo izogniti antropomorfizaciji (projiciranje človeških čustev na nečloveške entitete). Vendar je to lažje reči kot narediti.

Nenavaden vedenjski vzorec, ki ga zlasti opazimo pri mladih bradatih agamah, je plezanje in zlaganje enega na drugega. To v resnici ni znak močne družabnosti, ki jo mnogi lastniki hišnih ljubljenčkov zaznavajo. Namesto tega gre zgolj za prevlado in hierarhijo ter za zagotovitev toplote, svetlobe in hrane zanje. Eno (-i) zloženi (-i) so ogroženi, drugi na vrhu pa dobijo dovolj svetlobe in toplote, ki jo potrebujejo. Ne pozabite, da to še zdaleč ni idealno vedenje, in kot odgovoren lastnik hišnega ljubljenčka morate storiti vse, da to preprečite. 

 

Razlog za to je, da bodo tisti, ki so na dnu, hitro zboleli, čez čas bodo podhranjeni in prej ali slej zaradi pomanjkanja pomembnih UVB žarkov, toplote in hrane, žal poginili.

Rešitev je torej v izogibanju namestitvi več kot ene agame skupaj v istem terariju.

Odličen primer: hrana, ki jo ponudite bradati agami; prisotnost druge agame bi pomenila konkurenco in borbo za ta na videz dragocen vir, saj v naravi hrane ni na pretek. V skladu s tem bi večina bradatih agam raje bila sama in bi imela hrano zase, kot pa bi bila prisiljena deliti z drugimi.

Občutek borbe za preživetje tudi v ujetništvu

Torej, čeprav je socialno vedenje pomemben faktor, ki ga je treba upoštevati pri razmišljanju o vprašanju osamljenosti pri plazilcih, je pomembno, da samodejno ne domnevamo, da če je žival sama v terariju, da se avtomatsko počuti osamljeno in je prikrajšana za družbo drugih. Namesto tega je mogoče, da so plazilci, ki nimajo stika z drugimi plazilci veliko boljšega zdravja in počutja – ni borbe za vroče točke, hrano, teritorija, potemtakem tudi ni ugrizov in drugih poškodb.
 
Poznamo vrste plazilcev, ki v naravi živijo v velikih družinah, pa vendar se te ne pojavljajo pogosto v ujetništvu. Plazilci vas bodo veliko bolj veseli, če boste vedno imeli samo hrano zanje in ne še za koga drugega, ki se nahaja v terariju – zaradi tega vas bodo tudi hitreje sprejeli kot skrbnika in se pustili rokovati in interakcija z njimi bo veliko lažja.

Da zaključimo…

Prepričani smo, da se večina plazilcev ne počuti osamljenih. Da bi kar najbolje poskrbeli za svoje hišne ljubljenčke, bi morali vsaj razmisliti o drugi možnosti. Z drugimi besedami, če bi se plazilci lahko počutili osamljene, kako bi to spremenilo naše pristope k odgovornemu lastništvu?

Za začetek bi verjetno to pomenili, da bi kupili 2 primerka živali. Če bi se dejansko lahko počutili osamljene, bi jim radi pomagali, da bi se izognili tem čustvom. To bi imelo številne posledice, na primer: večji terariji, več hrane, več skrivališč, več vročih točk ipd. Prav tako bi se povečala količina denarja, ki bi ga morali porabiti za živali, pa tudi za njihovo nastanitev in veterinarsko oskrbo. Poleg tega bi morali biti bolj pozorni tudi na interakcije med našimi živalmi. Zdi se, da se nekateri plazilci preprosto ne »razumejo« z drugimi pripadniki svoje vrste. To bi lahko povzročilo precejšen stres (ali celo fizični obračun), zato bi morali biti zelo previdni pri posameznih živalih, ki smo jih nastanili skupaj. Ne glede na to, ali se gre za kuščarje ali pa kače.

V tem primeru se veliko raje posvetite plazilcu, ki ga imate, poskrbite za razgibano domovanje, ustrezno svetlobo, temperaturo in seveda hrano. Tako bo zadovoljen vaš ljubljenček, kakor tudi vi 

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 9.5.2024

  • Slovenska Bistrica – OMW (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 10.15 ure)
  • Tepanje – OMW (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 10.40 ure)
  • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 11.15 ure)
  • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 11.40 ure)
  • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 12.30 ure)
  • Vodice – MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 13.40 ure)
  • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14.20 ure)
  • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15.30 ure)

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri