Živa hrana za akvarijske organizme

Živa hrana za akvarijske prebivalce izredno dragocena – saj je točno takšna, kot jo je mati narava predvidela za ribe in nevretenčarje. Pravtako jim dajo tudi priložnost, da si hrano izborijo in jo ulovijo – kar daje izredno raznolikost h življenju v akvariju.

V resnici nam ni posebej potrebno kaj dolgo razpravljati o pomenu in razpravi hranjenja z živo hrano – ne samo, da organizmom približa naravni spekter hrane, temveč ponuja tudi dobrodošlo spremembo. Pri hranjenju s kosmiči in granulatom je organizmom hrana »servirana« na krožniku, saj ni potrebno nobene muke ali borbe, da se nasitijo. Za živo hrano pa se je potrebno potruditi, saj, le ta plava, se skriva in poskuša pobegniti pred lačnimi usti. Največja prednost je pa predvsem ta – če v slučaju ponudite preveč hrane, ne bo povzročila dodatnega onesnaženja vode – ampak bo živela nekaj časa dalje. V najslabšem primeru se nekatere ličinke komarjev razvijejo v komarje, vendar se dejansko ne zgodi nič več in vsaj to nima negativnega vpliva na kakovost vode.

Če ne želite sami vzrejati žive hrane, jo lahko kupite med drugim tudi pri nas. Posamezno živo hrano imamo skladiščeno na ustreznih nizkih temperaturah. Ker so porcije običajno precej velike, se celotne hrane ne sme hraniti naenkrat (seveda spet odvisno od količine živeža v akvariju).

Kdo obožuje živo hrano?

Velika večina akvarijskih rib je zelo očitnih oboževalcev žive hrane. Na primer, gupiji, platiti, neonke in druge tetre, pa tudi cebrice in krapovci, pa tudi nitkarji so tipični vsejedi, ki radi jedo živo hrano poleg predelane hrane (kosmiči). Siamski bojevniki in številni ostriži so celo čisti mesojedci, ki zbolijo zaradi mešane hrane z visoko vsebnostjo zelenjave. Tudi raki, kozice, jastogi radi lovijo tudi naravno hrano in celo pritlikave kozice in nekatere vrste polžev (jabolčni polži) se jim ne morejo upreti.

Katera živa hrana je primerna za vsakodnevno hranjenje?

Črvi, kot so enhitreje, bananini črvi, mikročrvi ali tubifex, vsebujejo sorazmerno veliko maščobe in zato niso primerni za vsak dan. Majhni rakci, kot so artemia (solinski rakci) ali samooki (cyclops) in vodne bolhe (daphnia sp.), pa so precej bogati z vlakninami in lahko prispevajo k zdravi prebavi. Vsebujejo tudi vitalni hitin za rake, kot so pritlikave kozice, raki, pritlikavi rakci in seveda za ostale vrste rakov (ki živijo hkrati v vodi in na kopnem). Ličinke žuželk, kot so črne, bele in rdeče ličinke komarjev, so dragocena živa hrana za vsak dan. Najboljša živa hrana, na primer kotačniki, so kot nalašč za gojenje zelo majhnih ličink rib, za katere bi bili celo nauplji artemije preveliki.

Prednosti žive hrane

Ne glede na to, ali gre za sladkovodni akvarij ali morski akvarij –  večina akvaristov svoje ribe rado razvaja z živo hrano. Hranjenje žive hrane je še posebej prijazno živalim in zadovoljuje naravni lovski nagon rib, ki je del običajnih živalskih nagonov in ga ni mogoče ali ne bi smeli zatreti, kar posledično spodbuja vitalnost živali. Tako je mogoče ohraniti naravno vedenje in nekateri strokovnjaki so prepričani, da ribe, ki se razvajajo z živo hrano, živijo dlje in bolj zdravo kot druge. To je zato, ker živa hrana vsebuje veliko bistvenih mineralov, pa tudi druge vitamine in hranila.

 • · zadovoljuje lovski nagon živali
 • · spodbuja vitalnost
 • · prinaša raznolikost
 • · vsebuje veliko pomembnih mineralov
 • · bogata z različnimi vitamini
 • · vsebuje številna hranila
 • · najboljša naravna hrana
 • · približa način hranjenja, kot bi ga imeli v naravi

Dodaj odgovor

Seznam prevzemnih točk

Dostava 25.4.2024

 • Slovenska Bistrica – OMW (Žolgarjeva ulica 16, 2310 Slovenska Bistrica) (okrog 10.15 ure)
 • Tepanje – OMW (Tepanje 4b, 3210 Slovenske Konjice) (okrog 10.40 ure)
 • Celje – Merkur  (Mariborska cesta 162, 3000 Celje) (okrog 11.15 ure)
 • Velika Pirešica – Bencinski servis LOGO (Velika Pirešica 60, 3310 Žalec) (okrog 11.40 ure)
 • Domžale – Mercator Center (Cesta talcev 4, 1230 Domžale) (okrog 12.30 ure)
 • Vodice – MOL (Škofjeloška cesta 14, 1217 Vodice) (okrog 13.40 ure)
 • Kranj – Mercator Supernova (Cesta Staneta Žagarja 69, 4000 Kranj) (okrog 14.20 ure)
 • Ljubljana – Dipo (Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana) (okrog 15.30 ure)

Točno uro dostave sporočimo en dan pred dostavo v večernih urah.

Zapri